Stalna potreba vaših mališana da vas grle, diraju i maze ponekad može biti preplavljujuća za mamu. Potrebu za vlastitim prostorom majke često dobivaju tek kad djeca odu spavati no previše dodira tijekom dana često smanjuje želju za dodirom partnera što može biti izazov za odnos. Psihologija Louise Packard za Motherly govori kako se povezati s partnerom u ovoj situaciji. 

Pretjerana stimulacija

Ako vas pomisao na intimnost i dodir s partnerom nakon dolaska djeteta ponekad odbija, niste same. Potreba djece da nas stalno diraju i imaju blizu sebe može stvoriti averziju prema dodirima bilo koje vrste.

To je oblik senzoričkog preopterećenja i može se usporediti s neprekidnom bukom na koncertu. U početku je ugodno i uzbudljivo, ali s vremenom naši živčani završeci ne mogu podnijeti pretjeranu stimulaciju. – objašnjava psihologinja Packard.

Maženje, grljenje i diranje s vašom djecom predivno je i preko dana vjerojatno uživate u njemu no navečer imate potrebu za svojim prostorom i ponekad ga je teško pokloniti partneru, iako je riječ o sasvim drugačijim dodirima i potrebama. Budući da je dodir važan dio partnerskog odnosa koji utječe na povezanost, važno je otvoreno razgovarati s partnerom o tome kako se osjećate i objasniti mu kako razumijete da se možda osjeća nepoželjno ili osamljeno, ali da to ne treba shvaćati osobno. 

Očevi trebaju provoditi vrijeme s djecom

Otvoren razgovor u svakom trenutku pomoći će vam da prevladate izazove koje vaše nove uloge donose u odnos.

Psihologinja tvrdi kako majke često ne žele uključiti partnera u odgoj i sve žele činiti same. Partner koji ne provodi vrijeme sa svojom djecom teško može razumjeti osjećaj gubitka vlastitog prostora i previše dodira. Savjetuje majkama da uključe svoje partnere u sve aspekte odgoja te da, po potrebi, potraže pomoć obitelji ili teta čuvalica kako bi dio dana imale za sebe.