Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

7 STVARI KOJE DJECA NASLJEĐUJU SAMO OD OCA: Za kvalitetu zuba i ove mentalne bolesti odgovorni su muški geni

Autor Sanja Matasić

S majčine strane djeca nasljeđuju inteligenciju, a što dolazi s očeve strane? Ovih 7 osobina ovise o muškim genima. Stoga dobro promotrite lice svog partnera, ali i ispitajte povijest fizičkog i psihičkog zdravlja njegove obitelji

 7 stvari koje djeca nasljeđuju od oca Izvor: Shutterstock

Geni su pravo čudo, a to najbolje možete vidjeti kada dobijete dijete. Odmah počinjete proučavati bebu i pokušavate dokučiti što je naslijedilo od kojeg roditelja. Kako dijete raste, tako se neke njegove osobine mijenjaju, a postaje sve jasnije 'na čiju je stranu povuklo'. Znanost je već potvrdila kako djeca inteligenciju nasljeđuju isključivo preko majčinih gena, ali što dobivaju s očeve strane?

Evo 7 osobina ili boljki koje dijete nasljeđuje od očeve linije:

1. Mentalni poremećaji: Među onima koje muškarci prenose na svoje potomstvo, najistaknutiji su ADHD i šizofrenija.

2. Reproduktivno zdravlje: Istraživanja su otkrila da loša kvaliteta spermija može biti nasljedna patologija. Stoga, ako su očevi roditelji imali problema sa začećem, problema u zasnivanju obitelji imat će i potomci.

3. Bolesti srca: Znanstvenici su otkrili kako neki muškarci mogu biti nositelji neispravnih kromozoma, što povećava rizik od koronarnih bolesti za 50 odsto. Pod određenim faktorima, ovu osobinu nasleđuju sinovi.

 što dijete nasljeđuje od oca
Ako su očevi roditelji imali problema sa začećem, problema u zasnivanju obitelji imat će i potomci
Izvor: Shutterstock

4. Spol: Nije tajna da su muški geni odovorni za spol bebe.

5. Rast: Zanimljivo je da rast ovisi o očevim genima - što je otac viši, veća je i vjerojatnost da nasljednici biti visoki.

6. Boja očiju: Budući da očevi geni dominiraju majčinim genima, glavne crte lica i boja očiju vjerojatno dolaze od strane tatine obitelji.

7. Kvaliteta zuba: Morate znati da su muški geni odgovorni za strukturu vilice pa zbog toga djeca od oca nasljeđuju kvalitetu i boju zuba.

Možda će vas zanimati

Najnovije