Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

STRUČNJAKINJA OTKRILA 10 ISTINA O SPAVANJU BEBA: Vrijeme i rutina najvažniji su faktori za odgoj 'dobrih spavača'

Autor Sanja Matasić

Nakon 30 godina iskustva u radu s djecom i roditeljima, Chris Minogue je izdvojila najvažnije lekcije o spavanju beba

 Beba spava Izvor: Shutterstock

Chris Minogue, poznata australska 'šaptačica bebama', iza sebe ima više od 30 godina iskustva rada s roditeljima i malom djecom. Susrela se s raznim obrascima bebina ponašanja, različitim roditeljima, ali i iskušala razne tehnike uspavljivanja beba i odgoja djece. Otkrila je 10 istina o spavanju beba i djece jaslićke dobi.

'Spavanje je rutina koja se usvaja i važno je da roditelji to znaju od samog početka', objašnjava Chris.

Evo 10 istina o spavanju koje je izdvojila ova poznata savjetnica za roditeljstvo:

1. Dosljednost je najvažnija kada je u pitanju spavanje djece. Vrijeme i rutina su najvažnije stvari u odgoju 'dobrog' spavača.

2. Važno je imati znakove prema kojima dijete prepoznaje da je vrijeme spavanja. Na taj mu način pomažete da usvoji rutinu koja ga vodi u san - uspavanka, knjiga, presvlačenje, kupanje, maženje. Koja god je vaša rutina - pridržavajte je se!

 kupanje bebe Izvor: Shutterstock

3. U prvoj godini djetetova života, obrasci spavanja često se mijenjaju. 

4. Veoma mali broj novorođenih beba spava cijelu noć bez buđenja.

5. Zapamtite! Iako ste promijenili mjesto spavanja, rutina prije odlaska na počinak treba ostati ista.   

6. Što više sna dijete dobiva, bolje će spavati. Navika popodnevnog spavanja često pomaže bebama i mlađoj djeci da se riješe problema sa spavanjem tijekom noći.

7. Pravo vrijeme je ključ uspjeha za spavanje djece u jaslićkoj dobi. Općenito govoreći, trebalo bi proći barem 5 sati budnog stanja prije odlaska na počinak. Na primjer, za odlazak na spavanje oko 20 sati, popodnevni odmor treba završiti do 15 sati.

8. Dijete se obično odvikava od popodnevnog spavanja do četvrte godine.

9. Nemojte forsirati prebacivanje djeteta u odvojeni krevet (ako spava s vama) ili u veći krevet (ako je u krevetiću) prije nego što je spremno jer ta promjena može veliki utjecaj na spavanje tijekom noći.

10. Mlađoj djeci koja su ranoranioci (bude se između 5.30 i 6.30 sati) treba prilagoditi i poslijepodnevni odmor. Pobrinite se da popodnevno spavanje ne bude nakon 14 sati kako bi se mogli kvalitetno naspavati i biti 'zreli' za noćno spavanje.

Možda će vas zanimati

Najnovije