Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZAVRŠEN JEDNOGODIŠNJI HUMANITARNI PROJEKT PRIČA O PETRINJI: Preko slikovnice do nove škole

Autor Promo

Sto tisuća kuna za brži povratak učenika ranjenoga grada u školske klupe

 šk_petrinja_za-medije-3_mala.jpg Izvor: Školska knjiga

Razoran potres, koji je 29. prosinca 2020. pogodio Petrinju i okolna mjesta, prouzročio je ljudska stradanja i velike štete, ali je pokrenuo i lavinu dobrote. Svoje prepoznatljivo mjesto u njoj je našao humanitarni projekt koji su prije godinu dana pokrenuli autor slikovnice Priča o Petrinji Tomislav Škrljac i izdavačka kuća Školska knjiga u suradnji s četrnaestero ilustratora iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Sav prihod od jednogodišnje prodaje slikovnica (100.000,00 kuna) upravo je doniran teško oštećenoj I. osnovnoj školi Petrinja na svečanoj primopredaji održanoj u ponedjeljak, 23. svibnja, u Osnovnoj školi Dragutina Tadijanovića u Petrinji.

 šk_petrinja_za-medije-4_mala.jpg Izvor: Školska knjiga

„Sve humanitarne akcije puno nam znače, ali ova je specifična jer je pokrenuta u našem gradu i okupila je mnogo ljudi dobra srca. Posebna je i po tome što nam osim materijalnih stvari pruža osjećaj sigurnosti jer vidimo da nismo zaboravljeni. Uime svih naših učenika, roditelja, djelatnika škole i u svoje ime zahvaljujem svima koji su sudjelovali u ovoj prelijepoj humanitarnoj priči. Posebno zahvaljujem Školskoj knjizi koja je organizirala cijelu akcijuˮ, izjavio je ravnatelj stradale I. osnovne škole Petrinja Robert Groza.

 šk_petrinja_za-medije-11_mala.jpg Izvor: Školska knjiga

Donaciju će iskoristiti za opremanje nove školske zgrade čija gradnja treba početi vrlo brzo, a o tome svjedoče i pripremni radovi na gradilištu. Ne treba im nikakva druga pomoć dok se ne presele u novi objekt jer su gosti u drugoj školi i, objašnjava ravnatelj Groza, imaju vrlo malo mjesta za spremanje opreme i uređaja. No, nakon preseljenja u svoju školu trebat će im sva moguća pomoć i podrška u opremanju i uređenju, priznaje čelni čovjek ustanove koja trenutačno funkcionira pod tuđim krovom.

„Današnjim uručenjem novčanog iznosa koji su građani Hrvatske prikupili kupnjom ove slikovnice još jednom podsjećamo da je preostalo jako puno posla u obnovi i pozivamo sve ljude dobre volje da i dalje pomažu učenicima i stanovnicima Petrinje. Nažalost, počesto se događa da u tragičnim situacijama budemo jako suosjećajni na samom početku, a potom život krene dalje i pomalo zaboravimo ljude kojima je egzistencija i dalje ugrožena. Stoga smo odlučili da će humanitarna akcija Priča o Petrinji trajati godinu dana i time neprestano podsjećati na to da su posljedice traumatična događaja još prisutne i da ima jako puno prostora za pomoć i podrškuˮ, izjavila je direktorica školskog programa Matilda Bulić te istaknula da je Školska knjiga izdavač koji je uvijek s učiteljima i rado se odaziva svim akcijama koje mogu pomoći unapređivanju odgojno-obrazovnog procesa i rada u školama.

Podsjetimo, ideju o vrijednom humanitarnom projektu Priča o Petrinji inicirao je samo nekoliko dana nakon razornog potresa pisac, ilustrator i dizajner Tomislav Škrljac, i sam podrijetlom iz Petrinje. Nastojeći pridonijeti širenju lanca humanosti i suosjećanja koji su 29. prosinca 2020. pokrenuli hrvatski građani, Škrljac je napisao priču za djecu o tom ranjenom gradu, a zamislio ju je kao slikovnicu s ilustracijama različitih ilustratora. U njoj je opisao najvažnije dijelove petrinjske povijesti, istaknuo znamenitosti grada i predanost tradiciji. S idejom o toj jedinstvenoj slikovnici, čijom bi se prodajom pomoglo u obnovi jedne petrinjske osnovne škole, javio se Školskoj knjizi i zajedno su pokrenuli humanitarni projekt u kojem su se svi sudionici odrekli honorara u korist djece iz Petrinje.

 šk_petrinja_za-medije-2_mala.jpg Izvor: Školska knjiga

Slikovnicu su ilustrirali Branka Hollingsworth Nara, Maksim Šimić, Dubravko Mataković, Josip Sršen, Robert Solanović, Dario Kukić, Darko Macan, Ivana Guljašević Kuman, Frano Petruša, Stjepan Bartolić, Niko Barun, Filip Andronik, Goran Sudžuka i Tomislav Škrljac. Školska knjiga ponudila je iskustvo, znanje i financijsku pomoć u pripremi, tisku i prodaji slikovnice.

„Nadam se da će uspjeh ove akcije Petrinjcima rastjerati barem dio pesimizma nakupljenog u prethodnim mjesecima i ohrabriti ih da vlastitu budućnosti i budućnost svoje djece ipak grade u Petrinji. Zadovoljan sam što su slikovnica i cjelokupna humanitarna akcija privukle veliko zanimanje građana spremnih pomoći ranjenu gradu. Za hrvatske prilike ovo je zaista impresivan broj prodanih primjeraka. Siguran sam da su sretni i ostali autori ilustracija te svi drugi aktivni sudionici projekta. Svima još jednom najsrdačnije zahvaljujem na angažmanuˮ, izjavio je u povodu završnice projekta autor slikovnice Tomislav Škrljac.

Priča o Petrinji posebna je po mnogočemu. Nastala je iz ljubavi jednog čovjeka prema gradu iz kojega potječe, a ujedinila je umjetnike i ljude dobre volje koji su imali samo jednu želju – pomoći djeci toga lijepoga grada koji je teško stradao u potresu.

Najnovije