Kraj je svibnja, što znači da se uskoro bliži i kraj školske godine.

Ljeto je iza ugla, kao i godišnji odmori, a roditelji provode sve više vremena sa svojom djecom. Iako to nikada nije loša ideja, takav raspored je za većinu roditelja vrlo težak zbog svih ostalih obaveza koje imaju. Posebno je to teško onima koji u blizini ili uopće nemaju 'baka servis'.

Ono što sada slijedi naziva se 'roditeljski burnout' ili 'roditeljsko izgaranje' koje često utječe na mentalno zdravlje, ali i na odnose.

Evo kako ćete znati da vam se to događa, a donosimo vam i nekoliko jednostavnih prijedloga kako da se nosite s tim.

Vaš libido je smanjen

Fizička intimnost često je prva koja nastrada kada je u pitanju 'burnout'. Unatoč prednostima seksualne intimnosti kao što su opuštanje, povezanost i hormoni dobrog osjećaja, često može biti jako teško izdvojiti vrijeme za takve stvari, kad je jedino što želite učiniti jest leći pred televizor i brzo zaspati. Ako ste se našli u ovoj situaciji, pokušajte pronaći pomoć, primjerice dadilju ili iskoristite plaćene, slobodne dane kako biste probudili uspavane strasti s partnerom.

Počeli ste 'pucati' jedno na drugo

svađa u obitelji
Shutterstock 

Kada ste iscrpljeni, ponestaje vam strpljenja, a svađe i razmirice vrebaju iza svakog ugla. Ako ste primijetili da se vi i/ili vaš partner brzo i lako otresate jedno na drugo i/ili na djecu, to su jasni znakovi izgaranja. 'Kratki fitilj' može vam predstavljati problem doma, na poslu, ali i u raznim drugim situacijama. Reagirajte na vrijeme i pomognite jedno drugome, jer tko će, ako nećete vi sami.

Izolirali ste se od ostalih

Nije tajna da je druženje s drugim ljudima, pa čak i u obitelji, često iscrpljujuće. No ako ste u posljednje vrijeme primijetili da se sve češće pokušavate izolirati od ostalih, to je znak da se nešto događa. Ponovno, pomognite si međusobono da se ponovno povežete pa makar da samo otiđete u šetnju i ne progovorite niti riječ. Ipak, dajte mu dovoljno prostora kojeg treba jer nije potrebno da baš sve radite zajedno.

Žalite se svaki dan

Ako se nađete kako se baš svaki dan želite da su vam dani monotoni te da se samo žrtvujete, počnite nešto mijenjati! Žene su obično te koje se žale više, no često upravo one moraju voditi računa o više stvari istovremeno. Žene će tako žrtvovati vrijeme za sebe i/ili partnera za dobrobit svoje djece i obitelji, a izgaranje je tako neizbježno. Promijenite način slaganja rasporeda i svaki dan ubacite vrijeme za sebe ili za zabavu s obitelji. Neće biti lako, ali morate to učiniti jer ćete svi biti sretniji.

Zapišite na papir stvari koje vas čine sretnima i što sve možete raditi kao obitelj, a još niste. Promijenite rutinu već danas i uživajte u boljem sutra!