Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAD SU BRACO ILI SEKA TEŠKO BOLESNI: Kako pomoći djetetu da se lakše nosi s bolesti u obitelji

Autor Jelena Pervan

Dijete čiji se brat ili sestra bore s teškom bolesti mogu se osjećati zanemareno ili nevidljivo.

 bolesni brat i seka Izvor: Shutterstock

Rak ili druga teška bolest u potpunosti mijenja obiteljsku dinamiku i utječe na svakog člana. Djeca čija su braća ili sestre teško bolesni mogu se osjećati izgubljeno i frustrirano jer osim što osjećaju strah i neizvjesnost situacije, nedostaje im rutina te pažnja koju su ranije imali. Donosimo vam nekoliko praktičnih savjeta kako pomoći zdravom djetetu da se lakše nosi s bolesti brata ili sestre.

Zadržite njihove rutine

Važno je da dijete može računati na svoju rutinu u ovako stresnim i nepredvidivim situacijama. Koliko je moguće, s obzirom na okolnosti, djetetu osigurajte vrijeme za igru s prijateljima, prijevoz za dodatne aktivnosti ili barem jednu vašu obiteljsku rutinu kao što je zajednički obrok ili odlazak u park.

Zamolite roditelje njegovih prijatelja da vam uskoče s prijevozom ako je potrebno ili se dogovorite s partnerom da u danima kada dijete ima aktivnosti, jedno od vas bude na raspolaganju.

Uočite i slavite njihove uspjehe

Ponekad se braća i sestre teško bolesnog djeteta svjesno ili nesvjesno povuku kako ne bi oduzimali pažnju s djeteta u potrebi.

Pratite što se događa u životu vašeg zdravoga djeteta. Ako primijetite da se događa nešto njemu važno kao što je nastup u školskoj predstavi, pohvala za lijepo čitanje ili slično iskustvo, dajte mu do znanja da ste ponosni.

Pohvalite dijete i pokušajte pronaći vrijeme da zajedno proslavite njegov uspjeh. Ako znate da neće imati vremena za to, dogovorite s bakama i djedovima, rodbinom ili prijateljima da to učine umjesto vas.

Nastojte pripremiti zdrave obroke i međuobroke unaprijed

Česti boravci u bolnicama, pretrage i odsustvo od kuće, stvaraju veliki stres kad je priprema hrane i redovno objedovanje u pitanju.

 dijete u bolnici Izvor: Shutterstock

Ako je to moguće, unaprijed pripremite nekoliko jednostavnih obroka koje možete zalediti i lako pripremiti kad ste u žurbi. Za školsko dijete možete pripremiti i nekoliko varijanti jednostavnih užina koje će moći ponijeti sa sobom.

Ako se osjećate premoreno, ovo je idealna prilika da svoje bližnje uključite u pomoć oko kuće. Vaši prijatelji zasigurno imaju veliku potrebu olakšati vam ovo teško razdoblje, a ne znaju kako. Pomoći vam mogu oko nabavke namirnica te pripreme hrane.

Pokušajte naći vremena samo za njih

Jako je važno da zdravo dijete u ovoj situaciji ima svoje vrijeme nasamo s roditeljima. Ako je moguće, organizirajte zajednički odlazak u kazalište ili kino, šetnju ili aktivnost koju volite. Zamolite bližnje da pričuvaju ili u bolnici posjete bolesno dijete na nekoliko sati kako biste imali priliku dati svu svoju pažnju zdravom djetetu i pokazati mu da ste, unatoč svemu, tu za njega.

Ovakvi će trenuci i djetetu i vama pomoći da nakratko maknete fokus s bolesti i provedete kvalitetno vrijeme u zajedničkim aktivnostima.

Potražite pomoć od najbližih

Nerealno je očekivati da će roditelji koji se suočavaju s teškom bolesti jednog djeteta moći davati podjednaku pažnju zdravom djetetu. Okolnosti i specifičnost liječenja otežavat će taj naum i to treba prihvatiti.

Ono što će svima olakšati bolnu obiteljsku situaciju je traženje pomoći. Od prijatelja, obitelji, kolega pa i profesionalaca ako je potrebno. Ako vam netko nudi pomoć, prihvatite je. Ne sramite se biti precizni kad ljudima govorite u čemu vam je potrebna pomoć. Vaši bližnji vjerojatno imaju veliku potrebu pomoći vam i na ovaj će se način i oni osjećati korisno, a vi ćete dobiti podršku koju trebate.

Možda će vas zanimati

Najnovije