Pobačaj može biti razoran za ženu, pogotovo kada je trudnoća potvrđena, a beba jako željena. Čak i ako beba nije planirana, većina žena doživi snažan osjećaj gubitka, bez obzira na to koliko je trudnoća bila kratka.

Što je pobačaj?

Pobačaj je spontani gubitak ploda prije 20. tjedna trudnoće. Ponekad se dogodi vrlo rano, otprilike u isto vrijeme kada žena očekuje menstruaciju ili prije nego što joj trudnoća bude potvrđena.

Većina spontanih pobačaja, oko 75-80 posto, događa se u prvih 12 tjedana trudnoće. Dakle, otprilike jedna od četiri trudnoće završit će pobačajem.

Većina pobačaja događa se jer postoji problem u razvoju ploda. Oko 50 posto pobačaja događa se zbog kromosomske pogreške. Višak ili manjak kromosoma može se pojaviti u svakoj trudnoći, a uzrokuju ih problemi u ranoj diobi stanica. Ako se embrij u razvoju pravilno ne implantira u zid maternice, ona će ga pokušati 'izbaciti' prije nego što se dalje razvije.

Različite vrste pobačaja

Postoji nekoliko različitih vrsta pobačaja i iako su simptomi slični, uzroci nisu uvijek isti.

Pojam 'propušteni pobačaj' koristi se u situaciji u kojoj žena ima pobačaj, ali još uvijek nema jasne simptome pobačaja, poput vaginalnog krvarenja, grčeva u trbuhu ili donjem dijelu leđa, te prolaska dijelića tkiva kroz vaginu.

kako izgleda pobačaj
Shutterstock 

Kao i većina pobačaja u prvom tromjesečju, uobičajeni uzrok propuštenog pobačaja je kromosomska abnormalnost u razvoju bebe. Ove kromosomske abnormalnosti su slučajne prirode i nakon jednog pobačaja, žena ima otprilike 86% šanse da njezina sljedeća trudnoća bude zdrava i uspješna.

Neki propušteni pobačaji nastaju zbog stanja zvanog blighted ovum kada se gestacijska vrećica i placenta nastavljaju razvijati, ali dijete ne. Premda žena može osjećati sve simptome trudnoće, na ultrazvuku neće biti otkucaja srca i otkriva se da gestacijska vrećica prazna.

pobačaj
Shutterstock 

Izvanmaternična trudnoća se događa kada se embrij u razvoju implantira u jedan od jajovoda umjesto u maternicu. Oko 1-2 posto svih trudnoća je izvanmaternična i bez rane dijagnoze i liječenja, može biti opasna po život žene. Također može dovesti do stvaranja ožiljaka na zahvaćenom jajovodu i problema s kasnijim začećem.

Kako prepoznati pobačaj?

Vaginalno krvarenje je tipičan znak pobačaja. Može početi kao blago, takozvano 'spotting' ili točkasto krvarenje sa smeđom krvlju, a onda se pojačati i postati obilno sa svijetlocrvenom krvlju. Prilikom pobačaja nije neobično izbacivanje krvnih ugrušaka.

Grčevi, slični onima tijekom menstruacije, često se osjećaju i tijekom pobačaja jer se maternica grči i pokušava izbaciti sadržaj.

Neke žene govore da su imale osjećaj da nešto nije u redu s njihovom trudnoćomi prije nego što su počeli bilo kakvi fizički simptomi. Sanjale su bebu, o tome da više nisu trudne i imale druge uznemirujućim snove. Ženama pobačaj može donijeti osjećaj tuge i gubitka, zato je važno dopustiti si tugovanje i, ako je potrebno, potražiti savjet psihologa.

Što učiniti ako je došlo do pobačaja?

Žena ne može puno učiniti kako bi spriječila pobačaj. Ponekad se trudnici preporučuje mirovanje u krevetu, ali ne postoji specifičan tretman koji bi mogao zaustaviti pobačaj nakon što je počeo. Ako imate bilo kakve simptome pobačaja, odmah posjetite liječnika.

Krvarenje i bol su znakovi koji govore da je liječnički pregled neophodan. Možda će biti potrebno napraviti i kiretažu.

Žene koje imaju negativnu krvnu grupu možda će nakon pobačaja morati dobiti Anti-D injekciju, što pomaže u sprječavanju stvaranja antitijela za buduće bebe s pozitivnom krvnom grupom.

Hoće li pobačaj umanjiti šanse za ponovno začeće?

Većina žena može uspješno zatrudnjeti nakon što su imale pobačaj. Žene koje su imale tri uzastopna spontana pobačaja vjerojatnije će ponovno pobaciti. Zato je važno kliničko vođenje budućih trudnoća jer se tako može smanjiti vjerojatnost daljnjih pobačaja.

Čimbenici rizika od pobačaja

Da biste poboljšali šanse za zdravu i uspješnu trudnoću važno je sljedeće:

  • Prestanak pušenja, uzimanja rekreativnih droga i pijenja alkohola.
  • Važan je pregled prije začeća kako biste bili sigurni da ste zdravi.
  • Redovito vježbajte i održavajte zdravu težinu. Žene koje imaju prekomjernu tjelesnu težinu imaju manju vjerojatnost zdrave trudnoće od žena s normalnim indeksom tjelesne mase.
  • Smanjenje stresa.
  • Uravnoteženom i zdrava prehrana.