Nažalost, pobačaji su puno češća pojava nego što mislimo. Zapravo, među ženama koje znaju da su trudne, oko 10-15% njih doživi spontani prijevremeni prekid trudnoće. Ožalošćene majke tada najčešće krive sebe, misle da njihovo tijelo nije sposobno donijeti dijete na ovaj svijet, ali krivnja uopće nije na njima. Spontani pobačaji se jednostavno događaju.

Ove slavne majke odlučile su izaći u javnost sa svojim traumatičnim iskustvima vezanim uz spontane pobačaje kako bi pomogle razbijanju stigme da žene s istim iskustvom nisu sposobne iznijeti trudnoću i da nešto s njima gadno nije u redu.

Meghan Markle

Meghan je javno progovorila o svome pobačaju u srpnju. Dok je previjala svog sina Archieja, prokrvarila je i imala prekid trudnoće. Bila je svjesna da dok se brinula o svome prvome djetetu, da je izgubila drugo, a bol koju je doživjela nakon gubitka bila je velika. No doznala je da od 100 trudnih žena, njih 10-20 doživi njezinu sudbinu te je shvatila da je prvi korak do iscjeljenja dopustiti drugima da te pitaju ‘Kako si?’

Chrissy Teigen Chrissy je na svome Instagramu napisala dirljivu priču o tome kako se osjeća i nekoliko mjeseci nakon što je imala spontani pobačaj. Svoju je priču ispričala jer je znala da postoje na tisuće žena koje proživljavaju isto što i ona, željela im je reći da nisu same u svojoj boli.

Beyoncé Beyoncé je u dokumentarcu ‘Life is But a Dream’ otkrila kako je imala spontani pobačaj prije negoli je rodila kćerkicu Blue Ivy, ali i u intervjuu kod Oprah 2013. godine. Razlog zbog kojeg je željela podijeliti svoju priču jest što je taj događaj uvelike utjecao na njezin život i što zna da mnogi parovi u svijetu prolaze isto iskustvo.
beyonce

Céline Dion

Céline Dion je bila na umjetnoj oplodnji čak 6 puta i imala spontani pobačaj prije nego što je rodila blizance. Iako su prošli razna razočaranja na  putu da Celine zatrudni, ona i njezin suprug jednostavno nisu odustajali.

Nicole Kidman Čim su se oženili Tom Cruise i Nicole Kidman, željeli su imati djecu. No Nicole je prvu bebu izgubila kad je imala samo 23 godine, a drugi spontani pobačaj imala je netom prije negoli im se brak raspao. Za nju su spontani pobačaji bili iznimno traumatični i ona je otvoreno govorila o svojem žalovanju kroz koje je prolazila. Danas, ona je majka dvoje usvojene djece, a sa suprugom Keithom Urbanomima dvoje djece, od kojih je jedno rođeno kroz surogat majku, čime je također pokušala srušiti razne religijske tabue, koji su joj tada bili nametnuti.
nicole kidman

Pink U svojoj pjesmi ‘Happy’ Pink govori ne samo o svojoj nesigurnosti nego i o svome prvome pobačaju koji joj se dogodio u 17. godini života. Tako mlada osjećala se kao da je njezino vlastito tijelo mrzi jer nešto s njom nije u redu i da nije napravila sve što je trebala kako bi sačuvala trudnoću. Nakon toga imala je još nekoliko spontanih pobačaja, a danas, nakon što je postala majka, smatra da je važno govoriti otvoreno o boli koju žena osjeća nakon takve trauma.

View this post on Instagram

A post shared by P!NK (@pink)

Gwyneth Paltrow Glumica je otkrila kako je imala spontani pobačaj u svojoj trećoj trudnoći. Najteže joj je bilo što  je njezino dvoje djece stalno pitalo kada će doći beba, a ona im je morala objašnjavati kako bebe više nema u trbuhu. Tijekom pobačaja doživjela je i zdravstvene komplikacije, a time je cijela trauma bila još i teža. Danas, kaže, da je sretna što ima dvoje prekrasne i zdrave djece.
palthrow

Tekst: S.M.

Foto: Instagram, Shutterstock