Ova majka dvojice sinova otkrila je problem tek u svojoj 25. godini, kada je rodila sina Zacka, a na tiktok profilu @tiktokbabydoc liječnice Shannon M. Clark otvoreno je progovorila o tome jer je bila začuđena da nitko od liječnika niti na jednome ginekološkom pregledu nije primijetio da je rođena s anomalijom reproduktivnog sustava.

@tiktokbabydoc#duet with @britsburg uterine didelphys is a congenital anomaly. There are many ways the reproductive tract can be affected. #uterinedidelphys#obgyn♬ original sound - Britsburg

‘Oduvijek sam smatrala da imam visoku toleranciju na bol, ali menstruacija mi je bila tako bolna da bih plakala i uvijek bih iskrvarila izvan tampona. Kada sam bila trudna sa svojim prvim sinom, nosila sam samo na jednu stranu. Seksualni odnosi su mi bili uvijek bolni. Imala sam dvije menstruacije mjesečno. Uglavnom na porodu, medicinska je sestra pogledala dolje i rekla: 'Dušo, imaš dvije vagine, dva cerviksa i dvije maternice'’, ispričala je Brittany revoltirana što nitko od liječnika nije primijetio da je rođena s anomalijom uterus didelphys ili dvostruka maternica.

Što je anomalija uterus didelphys?

Dvostruka maternica rijetka je anomalija koja se razvija dok je djevojčica još u majčinoj utrobi. Svaka maternica počinje se razvijati kao dvije male cijevi zvane Mullerovi kanali. Kako se razvijaju, obično se spajaju u jednu maternicu, ali u rijetkim slučajevima, cijevi ostaju odvojene i postaju dvije maternice.

Ponekad postoji samo jedan cerviks za obje maternice, a ponekad svaka maternica ima svoj cerviks. Često je vagina kod žena s dvostrukom maternicom podijeljena na dva odvojena otvora tankom membranom. Potpuno je moguće da žene s dvostrukom maternicom iznesu trudnoću do termina, međutim, stanje dolazi s povećanim rizikom od pobačaja ili prijevremenog poroda.

Također, vrlo je uobičajeno da žena s dvostrukom maternicom ne osjeti nikakve simptome, a postoje i one žene, poput Brittney, koje imaju simptome. Mnoge djevojke ne shvaćaju da imaju vaginalni septum sve dok ne dođu u pubertet, kada bol, nelagoda ili neobičan menstrualni protok može signalizirati patološko stanje. Druge pak ne saznaju sve dok ne postanu seksualno aktivne i dožive bol tijekom spolnog odnosa.

'Frustrirajuće je što mnogi liječnici i primalje kažu da nikada nisu čuli za takvu anomaliju pa se morate osloniti na iskustva drugih žena s problemom dvostruke maternice', ogorčena je Brittney.