Zbog pandemije tijekom posljednje dvije godine uporaba dezinfekcijskih sredstava je u naglom porastu, kako u medicinskim ustanovama, tako i u kućanstvima.

Stoga, istraživači u Japanu pokrenuli su jedno zanimljivo istraživanje. Ispitali su oko 80.000 majki i djece kako bi procijenili kolika je izloženost majki tijekom trudnoće dezinfekcijskim sredstvima i je li zbog toga povećan rizik od alergijskih bolesti kod njihove dece u prve tri godine života.

Studija je pokazala da su djeca, čije su majke svakodnevno koristile dezinfekcijska sredstva, imala najveći rizik od takve dijagnoze. Njihov rizik od razvoja astme bio je 26 puta veći, a za razvoj ekcema 29 posto veći nego kod djece čije majke nisu koristile dezinfekcijska sredstva.

Utjecaj dezinfekcijskih sredstava na dječji imunitet
Shutterstock 

Oni koji su ovim sredstvima bili izloženi jednom do šest puta tjedno, imali su 18 posto veći rizik od astme i 16 posto veći rizik od razvoja ekcema, od onih koji nisu bili izloženi.

Međutim, između upotrebe dezinfekcijskih sredstava i alergije na hranu, nisu utvrđene značajne veze.

Kako to objasniti? Stručnjaci u svojim razmatranjima studije kažu da česta uporaba dezinfekcijskih sredstava tijekom trudnoće može promijeniti crijevne i kožne bakterije majke i djeteta.

No, bez obzira na egzaktne rezultate studije, znanstvenici su kod obrade podataka uzeli u obzir i činjenicu da su majke, koje redovno koriste dezinfekcijska sredstva, ‘medicinski obrazovane i imaju bolji pristup zdravstvenoj skrbi od onih koje to ne čine’ pa su možda samo češće prijavljivale simptome alergija svoje djece liječnicima.