Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

O maminoj prehrani u trudnoći, ovisi mikrobiom bebe i zdravlje njezinih crijeva!

Sve smo svjesniji važnosti zdravih crijeva. Istraživanja su pokazala kako održavanje razine zdravih mikroorganizama u tijelu jača imunitet i čuva dobro zdravlje. Kako to funkcionira s bebama?

 bebin mikrobiom

Mikrobiom je naziv za sve mikroorganize koji žive na nama i u nama zajedno s njihovim ukupnim genetskim materijalom. Nemoguće ih je izbrojati, ali što su vrste raznolikije i mikrobi zdraviji, to su učinkovitiji u održavanju dobrog zdravlja. Neki istraživači procjenjuju da težina mikrobioma kod zdrave odrasle osobe može težiti čak 2 kg.

Bolest, antibiotici, stres i loša prehrana utječu na zdravlje crijeva. Zato je važno razmotriti načine poboljšanja ravnoteže zdravih mikroorganizama tijekom oporavka od bolesti.

Zdrava prehrana, koja zamjenjuje neke mikroorganizme i koja uključuje hranu za njihovo ‘hranjenje’, prvi je korak prema obnavljanju zdravlja crijeva.

U trudnoći se ‘postavlja’ bebina mikrobiom

Bebe su neizravno izložene majčinoj prehrani putem krvi iz posteljice. Nakon što majka probavi i metabolizira hranu, hranjive tvari se putem krvotoka prenose do bebe. Iako se krv majke i djeteta ne miješaju, prijenos kisika i hranjivih tvari traje 24 sata dnevno. Iako smo oduvijek znali da je zdrava prehrana u trudnoći važna, pojavljuju se nove preporuke o vrijednosti određenih vrsta namirnica koje pomažu u pripremi crijeva djeteta nakon rođenja.

Prehrana za trudnice

Neka vaš tanjur bude šaren. Jedite hranu koja se sastoji od niza svježeg povrća u boji. Jedite voće i povrće s nešto mesa, ribe, bijelog mesa i mliječnih proizvoda. Izbjegavajte uzimanje antibiotika, ako je moguće.

Jedite hranu koja smanjuje rizik od prekomjerne težine ili pretilosti. Cilj je ostati u granicama zdrave tjelesne težine.

Što je važno za mikrobiom novorođenčeta?

Izbjegavajte čimbenike rizika za prijevremeni porod. Važni su redoviti kontrolni pregledi i oralno zdravlje trudnice.

Ako je moguće, tražite vaginalni porod jer pomaže prijenosu ‘zdravih’ mikroorganizama iz porođajnog kanala u bebu.

Dojite bebu što je dulje moguće.

Omogućite kontakt koža na kožu.

Izbjegavajte korištenje antibakterijskih sredstava za pranje ruku i tijela.

Prve djetetove godine

Dojite bebu koliko god možete.

Kad je beba dovoljno stara da jede čvrstu hranu, uključite u prehranu mnogo svježeg voća i povrća.

Kad god je moguće, izbjegavajte davanje antibiotika.

Pokušajte ne pretjerivati s čišćenjem doma.

Razmislite o držanju kućnog ljubimca.

Što su probiotici i kako namiriti potrebu za njima?

Probiotici se nalaze u hrani koja pomaže hraniti dobre crijevne bakterije. Obično se probiotici nalaze u hrani bogatoj vlaknima koja potiču rast dobrih bakterija. Majčino je mlijeko bogato probioticima. Fermentirana hrana, kao što je kiseli kupus, rajčica, poriluk i mahunarke, bogata je probioticima. Trudnice mogu povećati unos probiotika jedući mnogo svježeg voća i povrća.

Važno!

Prije uzimanja bilo kakvih dodataka prehrani važno je razgovarati s liječnikom ili ljekarnikom.

Tekst: Zvjezdana Bubnjar

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije