O uzrocima astme već se dugo raspravlja. Studija objavljena u Torontu prošli tjedan povezuje dijagnozu astme s ekološkim čimbenicima tijekom trudnoće i ranog djetinjstva.

Glavni autor studije, epidemiolog Ketan Shankardass, izjavio je kako je doista moguće predvidjeti pojavu i razvoj astme kod određene djece i to na temelju izloženosti onečišćenju zraka. Onečišćenje tako može utjecati na bebu već u majčinom trbuhu.

Istraživanje je promatralo gdje su djeca živjela u mladosti, ali i gdje su majke živjele u trudnoći. Astmatična djeca uglavnom su se rađala u zagađenijim dijelovima gradova, a to je očito ostavilo traga, jer se kod neke djece astma pojavila tek u petoj ili šestoj godini života.

Zagađenje prometom, blizina raznih pogona i ostali izvori onečišćenja doista mogu biti uzročnici astme kod djeteta.

Iako su mnogi sumnjali da izloženost u ranoj mladosti doista nekoliko godina kasnije može dovesti do astme, Shankardass je izjavio kako su ljudi sumnjičavi zato što se astma ne pojavljuje odmah. Kada se zarazite neko virozom ili prehladite, bolest je vidljiva odmah, no astma se može pojaviti i nekoliko godina kasnije, pa je upravo to otežavalo otkrivanje pravog uzročnika.

Ovo je još jedan dokaz kako se utječe na djetetovo zdravlje već u maternici.

Nadajmo se da će ovakve vrste studija potaknuti društvene promjene i dovesti do smanjenja onečišćenja.

Tekst preuzet s: www.index.hr/mame

Foto: Profimedia