Prema podacima za ispitanike u dobi od 7 do 9 godina, 63% veći rizik za astmu se bilježi kod djece čije su majke tijekom trudnoće pile prosječno dvije doze zaslađenih napitaka. Pretjerani unos šećera može dovesti do povećanja tjelesne mase, važnog čimbenika rizika za astmu, upozoravaju istraživači. Dodatni rizik predstavlja činjenica da fruktoza koja se koristi u proizvodnji ovakvih napitaka može potaknuti upalne procese u organizmu.
64% veći rizik za astmu je bio prisutan i kod djece koja su sama konzumirala pića zaslađena fruktozom. Rezultati objavljeni u stručnom časopisu Annals of the American Thoracic Society su prikupljeni od 1068 majki i njihove djece.
Izvor: plivazdravlje.hr
Foto: Profimedia
8 roditeljskih uloga za odgoj uspješnog djeteta, prema otkriću profesora s Harvarda
Naš poznati pedijatar o atopijskom dermatitisu kod djece: Koji alergeni pogoršavaju ovo stanje i kako ga liječiti
Mattel predstavio prvu slijepu Barbie: Lutka je dio inkluzivne linije s različitim tipovima tijela, invaliditetom...
Zašto dijete treba što dulje hodati bosonogo?
Kako znati da će dijete uskoro dobiti prvu mjesečnicu? Znakovi da se menarha približava