Prema podacima za ispitanike u dobi od 7 do 9 godina, 63% veći rizik za astmu se bilježi kod djece čije su majke tijekom trudnoće pile prosječno dvije doze zaslađenih napitaka. Pretjerani unos šećera može dovesti do povećanja tjelesne mase, važnog čimbenika rizika za astmu, upozoravaju istraživači. Dodatni rizik predstavlja činjenica da fruktoza koja se koristi u proizvodnji ovakvih napitaka može potaknuti upalne procese u organizmu.
64% veći rizik za astmu je bio prisutan i kod djece koja su sama konzumirala pića zaslađena fruktozom. Rezultati objavljeni u stručnom časopisu Annals of the American Thoracic Society su prikupljeni od 1068 majki i njihove djece.
Izvor: plivazdravlje.hr
Foto: Profimedia
Roditelji, oprez: Ovo je 6 opasnih stvari u kući s kojima se bebe vole igrati
Dijete stalno plače u vrtiću, neće jesti ni spavati: Savjet stručnjakinje zabrinutoj mami
Zašto beba još nema kosu: Ćelavost beba ne mora značiti problem, ali kada se zabrinuti?
Tihi refluks kod beba: Kako prepoznati simptome i pomoći djetetu?
Mogu li majke upropastiti svoje sinove? Slavni psiholog Carl Jung otkrio fatalnu pogrešku u odgoju dječaka