Strije su oštećenja ili napuknuća na površini kože koja nastaju uslijed naglog rasta i rastezanja kože. Najčešće se pojavljuju u doba puberteta, tijekom trudnoće ili kada se udebljamo i to na dojkama, ramenima, nadlakticama, na trbuhu, stražnjici i natkoljenicama.

Zbog pucanja kapilara i naglog rastezanja na početku su crvene boje, no s vremenom postaju svijetlije, skoro bijele. Strije su vrsta atrofičnog ožiljka vezivnog tkiva. Pri naglom rastezanju kože vezivno tkivo se ne može tako brzo prilagoditi i dolazi do njegova oštećenja.

Strije su uske ružičaste ili ljubičaste pruge ili linije koje se mogu pojaviti na koži tijekom trudnoće. Ne nestaju nakon poroda, ali bi s vremenom trebale postati manje vidljive.

Što uzrokuje strije?

Tijekom trudnoće hormoni mogu omekšati vlakna vaše kože, čineći je sklonijom strijama. Strije se mogu pojaviti na trbuhu i pojačavati kako beba raste a koža se rasteže. Pojaviljuju se i na bedrima i grudima, a prvi znak pojave strija može biti svrbež.

Utješno je da strije nisu štetne i ne uzrokuju nikakve zdravstvene probleme, no ženama predstavljaju estetski problem pa se konstantno traže učinkoviti načini ne bi li se njihova pojava spriječila.

Strije se javljaju kod oko 8 do 10 trudnica, a ako je vaša težina u trudnoći veća od prosjeka, veća je vjerojatnost da ćete dobiti strije. Svaka trudnica drugačije dobiva na težini pa ne postoje službene smjernice koliko biste kilograma u trudnoći trebali dobiti.

Kako se riješiti strija
Shutterstock 

Najvažnije je jesti zdravu i svježu hranu, koja će pomoći da tjelesnu težinu zadržite na sigurnoj i zdravoj razini za vas i vašu bebu. Većina žena udeblja se između 10 kg i 12,5 kg tijekom trudnoće, iako se i to razlikuje od žene do žene.

Pojava strija može utjecati na ženino samopouzdanje. Ali čak i ako ste zabrinuti zbog strija, nemojte pokušavati smršavjeti za vrijeme trudnoće, jer to nije zdravo ni za vas ni za bebu.

Liječenje strija

Nastanak strija možete pokušati prevenirati korištenjem krema, gelova ili losiona. Ima ih puno na tržištu i proizvođači često tvrde da su baš njihovi proizvodi vrlo učinkoviti. No, malo je vjerojatno da mogu spriječiti strije ili učiniti da one nestanu. Preparate za njegu kože treba početi primijenjivati dok su vaše strije još uvijek crvene ili ljubičaste. Masaža kože može pomoći, ali kao i kod većine stvari presudna je genetika i sposobnost vaše kože da se rastegne bez pucanja.

Najučinkovitija terapija za uklanjanje strija je laserska terapija, no ona je skupa i većini žena nije baš lako dostupna. Štoviše, ni laser neće u potpunosti riješiti problem sa strijama, već pomoći da postanu manje vidljive.

Strije vjerojatno neće potpuno nestati nakon što se beba rodi, ali bi postupno trebale izblijedjeti i postati mnogo manje uočljive.
Na kraju, trebate li se uopće opterećivati strijama? Jesu li one doista bitne? One su podsjetnik na bitku iz koje je vaše tijelo izvojevalo najljepšu moguću pobjedu, na svijet je donijelo novi život.