U noći između subote i nedjelje, 27. ožujka, u 2 sata ujutro pomaknuo se sat i počelo je ljetno računanje vremena. Odrasli su pomaknuli kazaljke naprijed, i nastavili uobičajenim ritmom, ali što je s djecom i njihovim ritmom spavanja? Ovo može sve poremetiti!

Dan je duži za sat vremena, a to može uzrokovati velike probleme u rasporedu spavanja djeteta, posebice tijekom tjedna.

Međutim, postoje neke taktike koje trebate poduzeti ako želite da ova promjena bude što bezbolnija.

1. Zamračivanje sobe

Mala djeca nemaju pojma o vremenu, pa je buđenje i odlazak u krevet izazov sam po sebi. Zamračivanje sobe zavjesama ili roletama spriječit će dijete da se probudi s prvim zrakama sunca i pomoći mu da bolje spava.

2. Dobra večernja rutina

Opuštanje pomaže djeci da se pripreme za san. Djeca koja imaju kvalitetnu, redovitu večernju rutinu često su manje pogođena pomicanjem kazaljki na satu i trebat će im manje vremena da se prilagode novom vremenu.

Pomicanje sata i spavanje beba
Shutterstock 

Dobra ideja je topla kupka, masaža, ispijanje čaše toplog mlijeka, pranje zubi, maženje i čitanje priče.

3. Smanjeno vrijeme provedeno pred ekranima

Djeca ne bi smjela koristiti ekrane barem sat vremena prije spavanja kako bi se mogla umirit i brže zaspati.

4. Postupno prilagođavajte vrijeme spavanja

Pomicanje sata i spavanje beba
Shutterstock 

U tjednu prije promjene vremena možete postupno prilagođavati dijete na novu rutinu svake večeri. Svake večeri šaljite dijete u krevet 10 minuta ranije. U noći prijelaza sa zimskog na ljetno računanje vremena dijete će imati uobičajeni režim.

5. Ne činite ništa

Nisu sva djeca toliko pogođena promjenama vremena. Dijete možete staviti u krevet u uobičajeno vrijeme, pa će se, zbog iscrpljenosti, u roku od dan-dva prilagoditi novom režimu.

Ne brinite ako vaše dijete ne funkcionira taj tjedan. Nekima je potrebno nekoliko dana da se potpuno prilagode promjeni i uskoro će se vratiti svojoj prirodnoj rutini spavanja.