Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DANAS NOSIMO RAZLIČITE ČARAPICE: Upoznajte slavne mame koje imaju djecu Downovim sindromom i za njih se bore kao lavice

Svake godine 21. ožujka obilježava se Svjetski dan osoba s Downovim sindromom, a mnoga su djeca danas u školu išla s različitim čarapicama kao znak podrške osobama koje su rođene s ovim sindromom

 slavne mame.jpg Izvor: Instagram

Downov sindrom, poznat je još i kao trisomija 21, a riječ je o genetskom poremećaju koji je prouzročen prisutnošću cijelog ili dijela trećeg kromosoma na 21. paru. Baš je zato 21. ožujka odabran kako bi označio jedinstvenost Downova sindroma u potrostručenju (trisomiji) 21. kromosoma.  

U prosjeku jedno od 650 rođene djece dolazi na svijet s Downovim sindromom, a ovaj genetski poremećaj sprječava normalan tjelesni i mentalni razvoj djeteta te se smatra jednim od najčešćih genetskih odstupanja.

Postoji više od pedeset karakterističnih obilježja Downova sindroma, a njihov broj i intenzitet razlikuje se od djeteta do djeteta. U dijagnozu Downova sindroma najčešće se može posumnjati odmah nakon poroda, zbog specifičnog fizičkog izgleda djeteta.
Mnoge poznate mame koriste svoje društvene mreže kako bi osvijestile javnost o ovom poremećaju. Evo nekih slavnih mama koje imaju djecu s Downovim sindromom.

Sally Phillips

Engleska glumica i komičarka Sally Phillips od rođenja svoga sina Ollyja istupa u javnosti i radi na osvještavanju Downova sindroma. Glumica, koja se proslavila u filmovima o 'Bridget Jones', 2016. godine je i napsala knjigu 'Svijet bez sindroma Down’.

Caterina Scorsone

Zvijezda serije 'Uvod u anatomiju' ima kćerkicu po imenu Paloma, čije fotografije često dijeli na društvenim mrežama. Kanadska glumica svojim javnim nastupima pokušava ukloniti stigmu oko ovog poremaćaja.

Lisa Gungor

Glazbenici Michael i Lisa Gungor iz benda Gungor imaju kćer Lucette s Downovim sindromom. Objavili su i zajedničku pjesmu posvećenu svojoj djevojčici pod nazivom 'Light'.

Amanda Booth

Manekenka i glumica proslavila se ulogama u 'Životinjskom kraljevstvu' i 'Zajednici'. Amanda ima sina po imenu Micah koji je rođen s Downovim sindromom i koji je svakodnevno nadahnjuje te se zdušno bori za dobrobit oboljelih. Njezinom sinu dijagnosticiran je i autizam.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Najnovije

Najpopularnije