Bloger i pisac Clint Edwards postao je otac kad je imao 24 godine, a za portal Scary Mommy priznao je da nije imao pojma što radi. Godinama kasnije shvatio je da je zbog svog neiskustva supruzi uputio neke neprimjerene rečenice, koje bi danas rado povukao.

"Bio sam mlad, zbunjen i uplašen, a zbog svega toga sam rekao neke zbilja glupe rečenice svojoj ženi. Danas se osjećam grozno zbog toga i zbog toga sam odlučio popričati sa sobom iz prošlosti", napisao je Edwards i poručio novim očevima da pokušaju nešto naučiti iz njegovih pogrešaka.

1. "Kad je doktor rekao da se možemo seksati?"

"Jadan ti. Nekoliko mjeseci bez seksa. Tvoja žena je upravo rodila dijete teško tri kilograma, mojoj ženi je dijete 'iščupano' iz duboke otvorene rupe u trbuhu (carski rez), ali to je ništa u usporedbi s time koliko si ti napaljen. Čovječe... Nosi se s time! Tvoja žena je upravo devet mjeseci nosila vašu bebu, zatim imala veliku operaciju u kojoj je živo biće izvučeno iz nje i zatim je ugrubo ponovno 'sastavljena' natrag. Zar zbilja misliš da joj sad trebaš ti sa svojim pitanjima o seksu? Razmisli glavom na minutu. Daj njezinom tijelu da se odmori, itekako je zaslužila."

2. "Kad ćemo ponovno početi vježbati?"

"Vidim tvoje namjere. Lukavo si iskoristio riječ 'mi', a ne 'ti'. Znaš li što je tvoja žena upravo čula? 'Trebaš se primiti posla i napokon izgubiti ove kilograme iz trudnoće' ili 'Nisi mi privlačna sada kada si rodila'. S tim pitanjem si zapravo potvrdio ono čega se većina žena boji nakon porođaja. Svaka čast, budalo. Oboje se prilagođavate na bebu, ali tvoja žena se prilagođava i na bebu i svoje novo tijelo. Oženio si je jer je slatka i predivna. Jer te je učinila da se osjećaš boljim čovjekom. Ne samo zato što je super izgledala u uskim trapericama. Zato razmisli još jednom i daj novoj mami da diše."

3. "Umoran sam"

"Slušaj, razumijem te. Dolazak bebe u život iscrpljujući je za oba roditelja. Ne kažem da nisi umoran. Ali, kažeš li ženi da si umoran, ona će osjećati poriv da nešto napravi kako bi ti pomogla da se odmoriš. Ili je to kao da je pitaš da te utješi ili nagradi što si takav 'heroj'. To sada nije njezin posao. Možeš potražiti emocionalnu podršku oko svog umora bilo gdje drugdje. Jer, znaš što? Ona je ta koja dolazi k sebi, proizvodi mlijeko kako bi nahranila vašu bebu. Nema energije kako bi te utješila jer se osjećaš umorno i zato, učini joj uslugu i nemoj se žaliti koliko si umoran."

4. "Moram li ja promijeniti pelene?"

"Da, moraš! Ti si tata. Ovo je partnerstvo. Ako se beba zaprljala, riješi to. Nemoj prosljeđivati prljavi posao ženi. Imaj malo ponosa. Ovo je novo doba. Ravnopravan muškarac može promijeniti pelenu i osjećati se dobro zbog toga. Iskoristi to što možeš i jednostavnim činom mijenjanja pelena bez prigovaranja - budi od pomoći svojoj obitelji. Prestani biti lijen i prestani se ponašati kao da si bolji od mijenjanja pelena!" 

5. "Sad si na porodiljnom. To je kao produženi godišnji"

Ne! To je vrijeme oporavka, budalo. Vrijeme kada se tvoja žena oporavlja, dolazi k sebi i povezuje se s bebom. Trebala bi dobiti koliko god vremena joj je potrebno. Ono što si zapravo htio reći je ovo: Da barem ja mogu dobiti rodiljni kako bih brinuo za tebe i naše dijete. Kako bih proveo više vremena s vama. Trebao bi biti ljut samo ako ne možeš dobiti rodiljni dopust kako bi više pomagao ženi i brinuo se za vaše dijete."