Ena Čubrilo, poznatija kao Ena Luna, prije 6 mjeseci rodila je drugu kćerkicu Dašu, a kad je djevojčica imala tri mjeseca odlučila je za portal Wanted progovoriti o svojim najtežim borbama tijekom poroda i u postpartumu. Otkrila je kako je carski rez prošao super, ali dva dana nakon poroda počele su prve komplikacije, zbog kojih je uslijedila postporođajna depresija.

Iako se dobro osjećala nakon poroda, prva dva dana u bolnici je imala problema s nesvjesticom kad bi ustajala iz kreveta.

Treći dan nakon poroda Ena je s bebom izašla iz rodilišta i osjećala se prilično dobro, beba je počela dojiti, ali ubrzo su došli problemi s visokim tlakom. Kako se osjećala loše zbog tlaka, počelo je patiti i dojenje, a influencerica otkriva kako je imala problema s laktacijom.

‘Ovog sam puta bila spremnija za dojenje. Imala sam veliku pomoć, educirala sam se na tu temu, ali ni to mi nije pomoglo. Mislila sam da ću s drugom bebom uspješnije i duže dojiti, ali to se nije dogodilo. Vrlo sam teško to prihvatila i našla se u nekoj vrsti postporođajne depresije.

Kada ju je posjetila patronažna sestra, bilo je očito da nešto s Enom nije u redu. Simptomi su joj bili oticanje zglobova i pulsirajuća bol u glavi.
‘Kada mi je izmejrila tlak, bio je 160 i nešto sa 80 i nešto. Patronažna je rekla da odmah zovem liječnika, da bih dobila terapiju. Nakon nekoliko dana potpuno sam se preporodila.’

No borba s dojenjem je ostala. Začarani krug pokušaja završio se nakon mjesec i pol dana, kada je Daša potpuno prešla na mliječnu formulu. Iako je Ena to teško prihvatila, ipak joj je bilo najvažnije sačuvati svoje psihičko zdravlje da bi se mogla u potpunosti posvetiti svojoj kćerkici.

‘Najbolji savjet koji bih vam mogla dati u vezi dojenja je da slušate sebe i svoje instinkte. Savjeti stručnjaka su velika pomoć, ali vaša odluka neka bude u skladu s vašim osjećajima. Ovo je moje iskustvo, ne znači da će nekom drugome biti isto, ali željela sam to podijeliti sa svima i možda pomoći nekoj mami koja trenutno prolazi kroz sličnu priču’, na kraju je poručila influencerica.