Vidjeti i čuti roditelje kako nesuglasice rješavaju na zdrav i civiliziran način, predstavlja dobar primjer za budućnost, dok, s druge strane, vidjeti ih kako se verbalno ili fizički obračunavaju, imat će dugotrajne posljedice za dijete.
Ako je dijete mlađe, pretpostavit ćete da se neće sjećati niti razumjeti što se događa ako ste se posvađali pred njim. Ali čak i bebe i mala djeca mogu osjetiti sukob, zbog čega će postati nesigurni, prestrašeni i s pogrešnim stavom o tome kako bi odrasli trebali rješavati nesuglasice.

Razna istraživanja su pokazala da djeca izložena sukobima u kući imaju veću vjerojatnost da jednom u životu imaju problema sa svojim mentalnim zdravljem. Jedno je istraživanje pokazalo da su vrtićka djeca, čiji su se roditelji često svađali, bila izložena većem riziku od depresije, tjeskobe i problema u ponašanju.

Uočeno je da roditeljske svađe imaju utjecaj i na mentalno zdravlje dojenčadi. Jedno je istraživanje pokazalo da bebe od samo 6 mjeseci mogu reagirati na obiteljski sukob mrštenjem ili ljutitim izrazom lica. Također, vjerojatno je da će hormon stresa djelovati na povećanje broja otkucaja srca.

tužno dijete
Shutterstock 

Obiteljski sukobi utječu na samopouzdanje. Istraživanja pokazuju da djeca izložena brojnim nesuglasicama u kući imaju veću vjerojatnost imati negativan pogled na život i viđenje sebe, što pokazuje blisku vezu između roditeljskih svađa i niskog samopoštovanja.

Ako su izložena sukobima kod kuće od rane dobi, vrlo je vjerojatno da će djeca dugoročno imati slabe kognitivne sposobnosti. To može rezultirati lošim ocjenama i povećava rizik od napuštanja škole prije negoli maturiraju.

Na primjer, jedno istraživanje pokazalo je da djeca koja žive u domu s puno sukoba imaju poteškoća s regulacijom svojih emocija i pažnje te imaju slabiju sposobnost brzog rješavanja problema.

Problemi s odnosima

Redovito gledanje i slušanje odraslih kako se svađaju može imati utjecaja na djetetovu sposobnost da formira zdrave odnose, sada i u budućnosti. Komunikacijske vještine učimo iz svoga okruženja i odgoja, zbog čega je vjerojatno da će djeca u domovima s puno sukoba, takvo ponašanje ponoviti u vlastitim odnosima.

Jedna studija je otkrila da obiteljski sukobi mogu promijeniti način na koji djetetov mozak obrađuje emocije i reakcije, stvarajući im više društvenih problema. Vjerojatnije je da će biti agresivni, labilni ili će imati poteškoća s izražavanjem osjećaja.
Štoviše, istraživanje je pokazalo da se loši odnosi mogu prenositi s jedne generacije na drugu. Ako je tome bilo izloženo u ranoj fazi života, vjerojatno će i vaše dijete imati odnos obilježen velikim sukobima

Ugroženo je i tjelesno zdravlje

Roditeljski sukobi, ne djeluju samo na mentalno već i na fizičko zdravlje. Sukobi u kući povećavaju stres, a stres ima utjecaj na cjelokupno zdravlje, bez obzira na dob.

Razna istraživanja povezuju roditeljske svađe s većim rizikom od zdravstvenih problema kasnije u životu, pa čak i rizikom od poremećaja prehrane. Također, mogu patiti od glavobolja, problema sa spavanjem i problema u ponašanju.

Zlouporaba nedopuštenih supstanci

Obiteljski sukobi povećavaju rizik da će dijete razviti probleme sa zlouporabom droga. Ako su odgajana u obiteljskom okruženju s puno svađa, navjerojatnije će pušiti, opijati se i koristiti nedopuštene supstance.

Što je dijete izloženije brojnim sukobima kod kuće, veći je rizik od navedenih posljedica, ali ako je dijete mlađe, imate više prilika promijeniti obiteljsku dinamiku i ponuditi zdrav primjer rješavanja sukoba. Postoje načini za rješavanje nesuglasica, čak i s malom djecom u kući.
Nemojte to odlagati. Što prije riješite sukob i naučite vještine kako spriječiti eskalaciju svađe. Mislite na budućnost svoga djeteta jer neke se stvari kasnije teško mogu ispraviti.