Iako su majke naš životni uzor, one nisu savršene, imaju svojih loših strana, kao i dobrih. No kada tijekom djetinjstva preuzimamo njihove obrasce ponašanja, ne odvajamo ih na taj način, nesvjesno ih sve preuzimamo. I onda, jednoga dana, uhvatimo same sebe kako reagiramo kao naše mame, kako izgledamo kao one ili da čak discipliniramo svoju djecu kao što su one nekad nas disciplinirale. 

Zašto dolazi do takve sličnosti? Naravno, prvi je uzrok genetika koja određuje čak 80 posto naših tjelesnih karakteristika, kao što je oblik tijela, boja očiju, kose (20 posto je utjecaj drugih faktora). Na primjer, kćeri žena koje su vrlo rano ušle u menopauzu, također otprilike u istoj dobi ulazi u menopauzu; majke koje imaju mišićavu tjelesnu građu, najčešće imaju kćeri koje vrlo lako dobivaju mišićnu masu; a majke koje nikad nisu bile pobornice fitnessa, imaju kćeri koje se više vole dopisivati na internetu nego otići u teretanu.

Prema istraživanjima, budući da smo društvena bića, razvijamo se jedino u interakciji s drugima. Zato rano djetinjstvo toliko utječe na razvoj naše psihe. Roditelji, braća i sestre te odnosi s njima najviše utječu na naš budući život.

I što se događa kćerima da se odjednom počnu ponašati kao njihove majke? Prema neuroznanstvenicima, naši neuroni traže poznate obrasce, pogotovo kada se nađemo u stresnoj situaciji, kao što je svađa s partnerom ili ako vas djeca naživciraju, a jedini poznati obrasci su oni koje smo preuzeli u svojim obiteljima.

Zašto postajemo kao svoje majke
Shutterstock 

Tijekom života, ako ih osvještavamo, možemo promijeniti te obrasce, ali teško da možemo izbjeći vraćanje na njih nađemo li se u okruženju odakle smo ih preuzeli.

Djevojčice u svome psihorazvoju imaju vrlo težak zadatak: u isto vrijeme moraju se odvojiti od lika svoje majke, ali i identificirati s njim. Mnoge se žene tijekom života bore kako bi promijenile obrasce svojih majki, koji im se nikako nisu sviđali i za koje su svjesne da ih treba mijenjati.

No, ipak, svi mi donosimo vlastite izbore u životu, sami odlučujemo kako ćemo reagirati, kako ćemo se ponašati, kakve ćemo stavove zastupati, nismo unaprijed predodređeni samo zato što su nam se roditelji ponašali na određeni način.

Ako vam netko, dakle kaže da se pretvarate u svoju majku (a vama se ne sviđa osobina ili reakcija koju vam pripisuje), nasmiješite se, svjesni da ste ipak vi sami kreator svoje sreće i svoga života…

No zabavno je pogledati kolika zapravo može biti fizička sličnost majki i kćeri, pogotovo onih slavnih zvijezda.

Gwyneth Paltrow i Apple Martin

 Reese Witherspoon i Ava Phillippe

 Lisa Bonet and Zoë Kravitz

 Pink i Willow Sage

 Jada Pinkett Smith i Willow Smith

 Julia Roberts i Hazel

Gisele Bündchen i Vivian Lake

 Doduše, ne možemo znati ponašaju li se slično, ali moramo priznati da prije izgledaju kao sestre nego kao majke i kćeri.