Uspavljivanje, hranjenje i presvlačenje bebe samo su neke od aktivnosti koje roditelji obavljaju tijekom noći. Problem nastaje kada dođu do sukoba mišljenja oko toga treba li dijete spavati s njima u krevetu ili ne...

Prije negoli se beba rodi, vjerojatno razmišljate o raznim roditeljskim temama, a jedna o kojoj postoje različita mišljenja jest spavanje bebe u krevetu s roditeljima. Ako ste došli do toga da bebu prihvatite u svoj bračni krevet, zajedno istražujući sve benefite emotivnog razvoja djeteta, vi ste rijetki sretnici.

Mnogi isplaniraju nešto posve drugo, čak nabave i krevetić, predivne posteljine, pa kada beba dođe u kuću, još ako mama doji, iz čisto praktičnih razloga ostave bebu u krevetu. I tata se može po noći dizati premotati bebu, ali je sigurno ne može podojiti, na mamu odlazi veći dio buđenja tijekom noći. A to iscrpljuje.

Tada jedna strana želi bebu u krevetu, a druga strana smatra da se treba naspavati i da je za bebu sigurnije da bude u svome krevetiću. Tada, najčešće se tata seli u boravak na kauč, a mama ostaje s bebom u sobi.

Naravno, iako je ovo neko privremeno prešutno rješenje, nije došlo kao dogovor obiju strana i ova tema se često izvlači na stol pa je predmet rasprave i frustracije.

beba u krevetu s mamom
Shutterstock 

Dobro je vidjeti sve ZA  i PROTIV  kako biste nekako pronašli zajedničko rješenje: 

5 razloga ZA

- Mirno spavate, napokon! Ako vaša bebica ima potrebu za maženjem ili je gladna tijekom noći, ne morate ustajati, niti se razbuđivati. Sve potrebe rješavate sad i tu. Ako ste iskusna dojilja, dojenje možete i prespavati.

- Nema straha da će se beba probuditi nakon što je uspavate. Najčešće i vi zaspite zajedno s njom.

- Stvarate krug povjerenja sa svojim djetetom! Neke studije pokazuju da spavanje s novorođenčetom u krevetu stvara duboku emotivnu povezanost između roditelja i djeteta. A i tko bi odolio preslatkom gugutanju i maženju s bebom ujutro?

- Noćno mijenjanje pelena ne zahtijeva ustajanje iz kreveta. Sve što vam treba pripremite i stavite pokraj kreveta.

- Djeca brzo rastu i vrijeme kada spavaju s vama, više nikada nećete moći vratiti. Stoga, uživajte u tom slatkom zajedništvu sa svojom bebom. Jednog ćete se dana s čežnjom sjećati vremena kad ste se budili s bebinim stopalima na svojoj glavi.

5 razloga PROTIV

- Nema spavanja! Čak i najmanji zvuk, može probuditi vašeg partnera.

- Nekako se događa da je partner osoba koja uvijek strada od udaraca bebinih nožica i ručica. Često partner završi na samom rubu kreveta.

- Nedostatak bliskosti s partnerom... Nekad je vaš partner spavao zagrljen s vama, a sada se među vama ispriječilo malo, slatko 'čudovište' sa svojim potrebama.

- Nekad ste prije spavanja, možda, pogledali seriju ili film, a sad? Ni to se ne može više. Bebi možda smetaju čudni zvukovi i svjetlost ekrana, a jedine zvukove koje tolerira su vlastito disanje i plakanje.

- Jednom riječju - kad će više proći ta naporna faza?!