Svako dijete ga razvija svojim tempom pa neka brže „upoznaju“ ime koje nose, a nekima treba više vremena. Unatoč tome što sve to u principu znaju, većina roditelja još uvijek je jako zabrinuta razvija li se njihovo dijete kako treba.

Veliki strah i brige također je slučaj kada dijete ne reagira na spominjanje vlastitog imena, uglavnom zato što je ovaj "simptom" povezan s autizmom. U pravilu, ono bi trebalo reagirati na njegovo ime puno prije nego što počne govoriti. Obično se to događa u periodu kada počinje primjećivati ​​predmete oko sebe, a to je otprilike u sedmom do desetom mjesecu života.

No, mnoge majke tvrde da se beba na svoje ime počela odazivati ​​mnogo ranije, ponekad i prije šestog mjeseca života. Liječnici kažu da je u tim slučajevima riječ samo o reakciji na majčin glas. Stoga oni primijećuju da nema razloga brinuti sve dok je taj odgovor u navedenim vremenskim okvirima, optimalno u razdoblju od 7-10 mjeseci, čak i do godinu dana.

shutterstock_1388937995-640x427.jpg
Shutterstock 

Liječnici također primijećuju da će prije roditelji početi zvati dijete po imenu, što će prije početi izgovarati, a onda postoji adekvatna reakcija na njihovo ime. Zato savjetuju mladim roditeljima da u svakoj prilici svoje dijete zovu imenom. Također bi trebali pokušati promijeniti volumen svog glasa što je češće moguće, govoriti glasno, šapat, nazovite mu u blagom, ali i čvrsti glas. Izrazi lica ne bi trebali biti isti. Na taj način će beba naučiti reagirati na različite intonacije, te će bolje shvatiti da je ime koje roditelj kaže njezino.

Zašto beba ne reagira na svoje ime?

Ako dijete ne reagira na svoje ime u roku od godinu dana, tada mogu postojati sljedeći problemi:

- problemi sa sluhom

- slabo razvijene komunikacijske vještine.

Kako naučiti dijete da odgovori na svoje ime?

Počevši od 3-4 mjeseca, beba mora biti upoznata sa svojim imenom. Pokušajte joj dati do znanja da je ta riječ ona. A evo kako to učiniti...

Kada djetetu pokazujete razne predmete, uvijek izgovorite njihovo ime, zatim uperite prst u bebu i izgovorite njeno ime. Izbjegavajte tepanja, nazivajući ga suncem, ljubav, sreću itd. Kada je želite uzeti u naručje, prvo je nazovite imenom, a zatim pričekajte reakciju. Opet, pokušajte joj se obratiti po imenu što je češće moguće.

Ako beba i nakon godinu dana ne reagira na svoje ime, roditelji se trebaju obratiti liječniku koji će postaviti dijagnozu.