Mala djeca, svakim danom, žele postati sve samostalnija. Ta se neovisnost manifestira u svim aspektima njihova života, od želje da se sami oblače, da sami rade projekte i da biraju što žele jesti i kada to žele. Iako vrijeme koje mališani biraju nije najprikladnije, kroz intuitivno jedenje, oni osluškuju što njihovo tijelo želi, nešto što je većina odraslih zaboravila činiti. A s obzirom na to da mnogi odrasli imaju loš odnos prema hrani, a koji su naučili u djetinjstvu, vrijeme je da prekinemo krug i povjerujemo mališanima kada su u pitanju njihovi prehrambeni instinkti.

Intuitivna prehrana znači slušati svoje tijelo, jer će nam ono samo reći kada i što želi jesti.

Tijelo će odlučiti jesti više voća i povrća, jer u tom trenutku za time prirodno žudi. Međutim, sve se to može promijeniti kada odrasli počnu određivati način i vrijeme hranjenja.

Evo nekih od razloga zašto vjerovati dječjim instinktima za hranu.

1 Mala djeca znaju kad su gladna

Mala djeca tek uče emocije vezati uz hranu. Oni će jesti kad osjete da njihovo tijelo treba gorivo. Djeca kojoj se redovito nudi raznolika hrana, nauče jesti raznovrsnu, zdravu i uravnoteženu hranu. Vrijeme kada su mala djeca gladna, možda se ne poklapa uvijek s vremenom obroka. Iako vas to može frustrirati, jer morate pripremati obroke više puta dnevno, ne prisiljavajte ih da jedu ako nisu gladni.

2 Mala djeca znaju koliko hrane im je dovoljno

Kada su mališani pojeli bilo veliku, ali češće, malu količinu hrane i kažu da su siti, to je istina. Budući da mališani slušaju svoje tijelo, znaju kada su gladni, a kada nisu. Nekad će jesti manje, nekad više, ali slušat će svoj prirodni prehrambeni ritam. Ako im se dopusti da slijede svoje instinkte, mala djeca će imati zdrav odnos prema hrani i prestat će jesti kad su sita. Nikad ne tjerajte djecu da pojedu sve što se nalazi u tanjuru.

3 mala djeca hranu ne dijele na 'dobru' hranu ili 'lošu' hranu

Mala djeca na hranu gledaju kao na način da spriječe kruljenje u želucu i da im da energiju za obavljanje raznih aktivnosti. Oni hranu ne dijele na 'dobru' hranu ili 'lošu' hranu. Neku hranu jednostavno obožavaju, dok za drugu ne žele ni čuti.

Prema Lively Tableu, hrana nema i ne bi trebala imati 'moralnu vrijednost'. Ako djecu od malih nogu poučavate umjerenosti, manja je šansa da će u budućnosti razviti nezdrav odnos s hranom.

4 Tjerati djecu da jedu nešto što ne vole je kontaproduktivno

Iako je važno djecu upoznati s raznolikom hranom, nikada ih ne treba prisiljavati da jedu nešto što ne vole. Tako će im to što nudite postati još odbojnije, a može se negativno reflektirati i na ostalu hranu.

Što duže jedu pod pritiskom, to će djeca biti izbirljivija.  

5 Natjeravati malu djecu da 'počiste' tanjur može dovesti do poremećaja u prehrani

Kada tijelo prepozna da je sito, a vi ga tjerate da u sebe trpa još hrane, postoji rizik od prejedanja. Prejedanje pak može dovesti do pretilosti, ali također kasnije može izazvati anoreksiju. Anoreksija se javlja kao rezultat pokušaja kontroliranja prehrane nakon što su im godinama govorili što jesti.

Stoga, iako se može činiti da djeca ne dobivaju dovoljno hrane, oni zapravo samo slušaju što im njihovo tijelo govori. Dopustite li im da jedu kada su gladni, oni odrastaju bez negativne vezanosti za hranu i, nadamo se, žive životom u kojem se u hrani može uistinu uživati.