Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Preuzmite odgovornost za svoju plodnost: Kako prakticirati učinkovitu prirodnu kontracepciju ili si povećati izglede za trudnoću?

Novo izdanje svjetske uspješnice koja je pomogla stotinama tisuća žena da na prirodan način izbjegnu trudnoću ili je ostvare

Niste zadovoljni kontracepcijskom metodom koju primjenjujete? Umorni ste od pokušaja da zatrudnite? Imate li zbunjujuće simptome u različitim dijelovima ciklusa? Ovaj dragocjeni vodič u izdanju Školske knjige i u prijevodu Ive Karabaić daje vam odgovore na ta i druga pitanja i pritom vas vodi na uzbudljivo upoznavanje vašeg tijela. Djelo je dostupno u svim knjižarama i webshopu  Školske knjige, a zainteresirani čitatelji mogu dobiti detaljniji uvid u sadržaj putem listalice.

Popularno-znanstvena knjiga Preuzmite odgovornost za svoju plodnostCjelovit vodič za prirodnu kontracepciju, postizanje trudnoće i reproduktivno zdravlje autorice Toni Weschler pomogla je stotinama tisuća žena da na prirodan način izbjegnu trudnoću, povećaju izglede za začeće ili jednostavno steknu bolju kontrolu nad svojim zdravljem. Hrvatsko je izdanje uredila Miroslava Vučić, a stručna je recenzentica knjige dr. Jasenka Grujić, zaslužna za zamjenske inačice lijekova koji se mogu naći u hrvatskim ljekarnama te za stručnu recenziju medicinskog nazivlja.

 cover knjige

Autorica Toni Weschler, magistra javnoga zdravstva, opširno objašnjava metodu svijesti o plodnosti (Fertility Awareness Method, FAM) čija primjena traje samo nekoliko minuta na dan, a omogućuje vam da:

  • provodite učinkovitu i znanstveno dokazanu metodu kontracepcije bez kemikalija i drugih sredstava
  • povećate svoje izglede za začeće prije nego što se obratite liječniku ili pribjegnete invazivnim visokotehnološkim postupcima
  • ubrzate liječenje neplodnosti brzim otkrivanjem smetnji za postizanje trudnoće
  • steknete kontrolu i istinsko razumijevanje svojega spolnog zdravlja.
Novo, dopunjeno izdanje toga svjetskoga bestselera s područja ginekologije i reproduktivnoga zdravlja objavljeno je u povodu 20. obljetnice originalnoga djela. Gledano s vremenskim odmakom, ženski su ciklusi ostali isti, no naše se razumijevanje biologije koja je u njihovoj osnovi neprekidno poboljšava. Način na koji žene danas uče o svojem tijelu i bilježe svoje cikluse, naše znanje o biologiji te reproduktivne tehnologije neprestano se razvijaju. Zato novo izdanje knjige Preuzmite odgovornost za svoju plodnost prati te promjene kako bi svaki nov naraštaj žena bio još educiraniji, samosvjesniji i više naučio o ciklusu.

Novo izdanje uključuje:

  • praktičan sustav zapisivanja podataka
  • izbor personaliziranih tablica za kontracepciju, postizanje trudnoće, dojenje i menopauzu
  • prošireni dodatak u boji na 16 stranica s najvažnijim temama obrađenima u knjizi
  • šest posve novih poglavlja o temama kao što su prirodno postizanje hormonske ravnoteže, očuvanje buduće plodnosti i tri zdravstvena problema za koje bi trebale znati sve žene.
Kad je Toni Weschler prije dvadeset godina napisala knjigu Preuzmite odgovornost za svoju plodnost rijetke su žene čule za zapisivanje faza svojega menstrualnog ciklusa. Ideja da se mogu koristiti informacijama koje prikupe zapisivanjem kako bi prakticirale učinkovitu prirodnu kontracepciju, povećale izglede da zatrudne i naposljetku preuzele odgovornost za svoje ginekološko i spolno zdravlje, bila je ženama potpuno strana, objašnjava autorica knjige.

Zato je njezin cilj, dodaje ta magistra javnoga zdravstva, bio pokrenuti masovni pokret među ženama frustriranima zbog nedostatka praktičnih informacija o njihovu tijelu. Kao što se nadala, građa iznesena na ovim stranicama pogodila je u bit problema stotina tisuća žena. Objavljivanje knjige izazvalo je pravu bujicu reakcija, prisjeća se autorica. Jako puno čitateljica pisalo joj je da su im te informacije promijenile život. Bile su silno uzbuđene i ohrabrene, ali često i frustrirane što te informacije nisu dobile prije, bilo u školi ili u liječničkoj ordinaciji, navodi autorica knjige.

'U tome i jest ključ za razumijevanje ovoga djela. Prenoseći praktična znanja o ženskom menstrualnom ciklusu, možda se moglo činiti da pri tome podcjenjujem liječnike. Dakle, dopustite mi da razjasnim: s obzirom na očitu zahtjevnost liječničke profesije i odgovornost koja je njezin dio te na ograničeno vrijeme koje mogu posvetiti pacijentima, nema tog liječnika koji bi znao za intimne detalje ciklusa svojih pacijentica, a osobito ako ih ni same na znaju!' ističe Toni Weschler u predgovoru svoje uspješnice.

Knjiga velikim dijelom govori o tome kako se zauzeti za sebe kako biste mogli surađivati sa svojim liječnikom ili liječnicom. Namijenjena je i liječnicima i pacijantima, a njezino geslo, koje je autorici služilo kao nadahnuće u pisanju, glasi: Znanje je moć.

Knjiga Preuzmite odgovornost za svoju plodnost napisana je za žene koje imaju posve suprotne ciljeve – one koje žele izbjeći trudnoću te one koje žele zatrudnjeti. Oblikovana je tako da se može čitati i kao cjelina i po poglavljima, kad se pojavi neka situacija ili potreba. Zbog toga se neke ključne informacije ponavljaju. Svrha je toga da se istakne važnost tih tema, ali i osigura potpuna edukacija čitatelja čak i ako se služe informacijama iz samo jednog dijela teksta. Naposljetku, podsjeća autorica knjige, sposobnost da razumijete svoje reproduktivne i ginekološke probleme tijekom života daje vam istinsku snagu. U tome se slažu vodeće svjetske stručnjakinje za žensko zdravlje, među kojima je i dr. Christiane Northrup, ginekologinja koja knjigu Preuzmite odgovornost za svoju plodnost preporučuje ženama svih dobi. 'To je fantastična knjiga, puna praktičnih savjeta koji će promijeniti i osnažiti ženin odnos prema vlastitoj plodnosti', ocjenjuje istaknuta liječnica koja se zauzima za  holistički pristup zdravlju.

Tekst: Jelena Mandić-Mušćet

Foto: Školska knjiga

Najnovije