Trideset godina nakon što je Vukovar stradao u Domovinskom ratu, Dan sjećanja na žrtve Vukovara obilježavaju i hrvatski učenici diljem zemlje, a maleni Vukovarci u svome gradu imaju i svoj način odavanja počasti i prisjećanja na poginule im sugrađane.

Ove su godine tako svojim umjetničkim radovima učenici OŠ Blage Zadra i OŠ Mitnica poslali poruku Hrvatskoj i svijetu: ‘dostojanstveno prema žrtvi, ali s pogledom na budućnost’.

Jedna od tema likovnih radova bio je i Vukovarski vodotoranj, simbol obrane Vukovara, koji je tijekom obrane ovoga grada bio pogođen s više od 600 projektila, ali nikada nije srušen – a mladi su umjetnici pokazali kako ovaj vukovarski simbol stradanja i otpornosti izgleda promatran njihovim nevinim, dječim očima.

Njihovi su crteži Vukovarskog vodotornja objavljeni na portalu Večernjeg lista, kojem su otkrili jednu svoju lijepu tradiciju: ‘Gotovo svako dijete u našoj školi na groblju ima nekog svog. Idemo svi zajedno, pomolimo se i zapalimo svijeće. To je naša tradicija, naravno, uza sve aktivnosti koje uoči Dana sjećanja provodimo u školi kroz sve predmete – od hrvatskog, likovnog, povijesti’, objasnila je ravnateljica OŠ Mitnica za Večerni list.

Tekst: Sanja Matasić

Foto: Instagram