Dvoje roditelja iz Australije, Andrew i Miriam, bili su gosti emisije ‘Parental Guindance’ na australskom kanalu 9, a tema je bila odgojne mjere koje primjenjuju današnji roditelji. No oni su svojom izjavom kako fizički kažnjavaju svojih troje djece izazvali šok i nevjericu ne samo kod voditelja nego i kod odtalih gostiju u emisiji.

Andrew i Miriam zajedno su s još nekoliko parova roditelja pristali razgovarati o odgoju. Za razliku od ostalih gostiju emisije, oni smatraju da im fizičko kažnjavanje djece pomaže u postavljanju njihovih granica.

View this post on Instagram

A post shared by Parental Guidance (@parentalguidance)

Mama Miriam je objasnila: 'Udaranje vidimo kao jedan od alata za roditeljstvo i to nipošto nije prvi za kojim posežemo. Prvo pokušavamo na druge načine, ali ako ne ide nikako drukčije i ako smatramo da je udarac najučinovitije sredstvo, zamolimo dijete da priđe. Nikako ne lovimo djecu po kući, zamolimo ih da priđu sama pa ih udarimo po stražnjici.'

Tata Andrew je dodao: 'Tjelesno kažnjavanje djeci šalje poruku da postoje granice, da postoje posljedice i da ne mogu raditi što god požele.'

Miriam je priznala kako je i ona odrastala u domu gdje su je roditelji tukli i da se danas ne ljuti niti da im to zamjera.

'Zapravo, smatram da je to dobra odgojna metoda', rekla je Miriam.

Ostali parovi koji su sudjelovali u ovoj emisiji oštro su kritizirali Miriam i njezinog supruga Andrewa, smatrajući da tjelesno kažnjavanje nije odgojna metoda, nego zlostavljanje.

Da djecu ne treba fizički kažnjavati ne smatraju samo ovi roditelji, nego su sve studije koje su se bavile temom fizičkog kažnjavanja pokazale kako tjelesno kažnjavanje postaje samo dodatni poticaj za djetetovo impulsivno i agresivno ponašanje.

Ono što su znanstvenici primijetili tijekom različitih studija jest da su djeca koja su već u prvoj godini života dobivala batine - kad se o lošem ponašanju još uvijek ne može ozbiljno razgovarati – razvijala više problema u ponašanju i zbog toga su još češće dobivala batine.

Znanstvenici su zaključili kako fizičko kažnjavanje u ranoj dobi uvodi dijete i roditelje u spiralu u kojoj batine potiču još gore ponašanje koje priziva još više batina i tako stanje postaje sve gore. Mehanizam koji se događa jednostavan je. Batine izazivaju osjećaj agresije kod djeteta koju ono mora ispoljiti, što pak ponovno dovodi do batina.

Djeca koju roditelji nisu fizički kažnjavali, tijekom odrastanja nisu pokazivala sklonost agresiji.

Tekst: Sanja Matasić

Foto: Screenshot Instagram (@parentalguidance)