Genetika je vrlo zanimljivo područje znanosti, a kada nam znanstvenici počnu objašnjavati strukturu DNK i što su to dominantni, a što recesivni geni, uglavnom nam se zavrti u glavi. Pokušali smo na jedan laički način prenijeti što tvrde genetičari u svojim posljednjim studijama.

Što se izgleda lica tiče, kažu studije, djeca od jednog roditelja najčešće nasljeđuju oblik nosa, područje oko usana, oblik i visinu jagodica, kutove očiju i oblik brade, dok područje između obrva često mogu biti kombinirane osobine oba roditelja.

reese i kćer

Iako majčini geni čine 50% djetetove DNK, a očevi geni ostalih 50%, muški su geni mnogo agresivniji od ženskih pa su obično istaknutiji. Dakle, prema istraživanjima, u DNK djeteta 40% je aktivnih ženskih gena, a 60% je aktivnih muških gena.

Osim toga, tijelo trudnice identificira fetus djelomično kao strano tijelo. Da bi beba preživjela, majčino tijelo mora 'prepustiti' prostor očevim genima (ponekad, po cijenu vlastitih gena).

Što ovisi o majčinim, a što o očevim genima?

Spol buduće bebe ovisi o ocu. Dijete od majke uvijek prima X kromosom, a od oca ili X kromosom (što znači da će biti djevojčica) ili Y kromosom (što znači da će biti dječak).

Ako muškarac ima mnogo braće u svojoj obitelji, veća je mogućnost da će dobiti muško dijete, a ako ima puno sestara, veća je mogućnost da će dobiti žensko dijete. Samo neki muškarci imaju približan broj X i Y kromosoma pa je podjednaka vjerojatnost da imaju i dječaka i djevojčicu.

Kako Y kromosomi imaju manje gena od X kromosoma, od njih su neki odgovorni za razvoj muških spolnih organa, vjerojatnije je da će dječak izgledati poput majke. Što se tiče djevojčica, one primaju X kromosome od oba roditelja pa je nemoguće predvidjeti kako će izgledati.

Kad je riječ o nasljeđivanju kvalitete zuba, tu su tate 'odgovorni' hoće li dijete imati kvalitetne ili nekvalitetne zube.

Geni odgovorni za inteligenciju sadržani su u X kromosomu pa sinovi svoju inteligenciju nasljeđuju od majki, a kćeri od oba roditelja. Međutim, samo do 40% majčine inteligencije je naslijeđeno, ostatak se prima tijekom života. Dakle, nasljednici se ipak trebaju pouzdati u svoj trud i rad tijekom života.

Kako se s godinama kvaliteta sperme smanjuje, starije osobe mogu prenijeti mutirane gene na svoju djecu, što povećava rizik od razvoja mentalnih bolesti, autizma, hiperaktivnosti ili bipolarnog poremećaja.

Ako muškarac ima problema sa srčanim oboljenjima, vjerojatno će ihprenijeti na svoje sinove, dok muškarci koji su imali problema s neplodnošću često imaju sinove s istim problemom.

Postoje bolesti koje se nasljeđuju samo po majci, ali se razvijaju samo kod dječaka. Takve su bolesti, na primjer, hemofilija i Duchenneova i Beckerova mišićna distrofija te autizam.

Sklonost prekomjernoj težini također se nasljeđuje genetski, a može se naslijediti od oba roditelja. No zanimljivo je da se sklonost debljanju češće nasljeđuje nego 'žilavost' ili mišićavost.

'Jamice' u obrazima ili na bradi su recesivna osobina: ako jedan od roditelja ima rupice, vjerojatno će ih imati i dijete.

Mnoge mame sanjaju o djetetu s kovrčavom kosom. No, unatoč činjenici da je kovrčava kosa dominantna crta, čak i ako je ima jedan od roditelja, ne znači da će je dijete naslijediti.

Koliko će vam dijete biti visoko?

Kad je visina djece u pitanju, očevi geni ovdje imaju jači utjecaj od majčinih, ali zanimljivo je da su obično mlađa djeca niža od starije.

Ako imate dječaka, uzmite majčinu visinu, dodajte očevu, a zatim dodajte 12 centimetara. Podijelite sa 2 i dobit ćete približnu visinu muškog djeteta. Ako imate djevojčicu, tada majčinoj visini dodajte očevu visinu i oduzmite 13. Podijelite rezultat sa 2, i to će biti visina ženskog djeteta.

mama mjeri visinu djeteta
Shutterstock 

Zapamtite visinu svoje djevojčice u dobi od 18 mjeseci i dječaka u dobi od 2 godine pa pomnožite broj sa 2. Ovo je visina (dodajte, za muško dijete, ili oduzmite za žensko dijete, oko 10 cm) vašeg djeteta u odrasloj dobi

Plave, zelene ili smeđe oči?

Smeđa boja očiju je dominantan gen. Dakle, ako jedan od roditelja (posebno otac) ima tamne oči, a drugi ima plave ili zelene oči, veća je vjerojatnost da će dijete imati smeđe oči. Šanse da dijete ima svijetle oči nisu baš jednake nuli, ali to se može dogoditi samo ako jedan od roditelja ima gen odgovaran za svijetlu boju. Plava i zelena su recesivni geni, a plava je dominantnija od zelene.

No, iznenađujuće je to što dvoje plavookih roditelja mogu imati dijete smeđih očiju.

Kako predvidjeti kako će izgledati vaša beba?

Dobro promotrite obiteljske fotografije oba roditelja i obratite pozornost na osobine koje se nalaze kod većine rodbine (iskrivljen nos, kovrčava kosa, tamna boja očiju). Ove su osobine dominantne i velika je vjerojatnost da će ih imati i vaša beba.