Majka petero djece, 39-godišnja Kate Haman, vjerojatno je jedna od rijetkih žena koja je uz najpouzdaniju kontracepciju uspjela ostati trudna. Kate je tri puta ostala trudna pijući kontracepcijske pilule, a ‘čudo od djeteta’ je rodila nakon što joj se suprug Dan Harman podvrgnuo vazektomiji, za koju se tvrdi da nepovratno sterilizira muškarce.

Nakon nevjerojatnih začeća, Kate je odlučila da se i ona podvrgne podvezivanju jajnika, a njezin je suprug na to komentirao kako, ako se i tada dogodi da zatrudni, onda je sudbina odlučila da imaju puno djece.

Prvi je put Kate ostala trudna također dok je uzimala kontracepcijske pilule i rodila danas 20-godišnjeg sina Charliea, a liječnici su tada utvrdili da je uz kontracepciju uzimala lijekove koji su poništili kontracepcijsko djelovanje.

Potom je začela još dvoje djece Stanleyja i šest mjeseci nakon njegova rođenja kći Lottie, oboje dok je pila kontracepcijske pilule. Potom se par odlučio na vazektomiju, no Kate je tri godine nakon što je njezin suprug steriliziran, opet ostala trudna.

‘Prije negoli sam ostala trudna, nagovarala sam supruga da se podvrgne testiranju kako bi provjerio je li uspjela vazektomija, ali on je rekao kako to neće učiniti jer je liječnik rekao kako je sterilizacija 99,9 posto sigurna. Bio je to šok kad mi je menstruacija zakasnila, a test za trudnoću bio pozitivan’, priča Kate.

View this post on Instagram

A post shared by Kate Harman (@kate_harman82)

Što je vazektomija?

Vazektomija je operativni zahvat tijekom kojeg se podvezuju sjemenovodi i time se blokira izlazak spermija iz mošnji. Rezovi se rade na mošnjama i nakon zahvata gotovo da se i ne vide. Zahvat traje manje od sat vremena, najčešće dvadesetak minuta, a oporavak   samo nekoliko dana. Rezovi se rade na mošnjama i nakon zahvata gotovo da se i ne vide.

Nakon zahvata muškarac, postiže erekciju i orgazme, ali pri orgazmu dolazi do izlučivanja ejakulata u kojem se više ne nalaze spermiji.

Nakon zahvata se uobičajeno radi analiza sjemena (spermiogram) da bi se utvrdilo je li operativni zahvat presijecanja sjemenovoda (vazektomija) uspješno proveden.

U Hrvatskoj sterilizirati se može osoba starija od 35 godina, ali u našim se bolnicama vazektomija izvodi u iznimnim slučajevima. Operacijski zahvat radi se pod lokalnom anestezijom.

Važno je napomenuti da vazektomija ima nepovratni učinak, odnosno jednoma kada se podvežu sjemenovodi nemoguće se predomisliti kad je očinstvo u pitanju.

Tekst: Sanja Matasić

Foto: Instagram