Prvo  dijete, prvi rođendan, drugi rođendan, treći rođendan... Pripreme u mnogim obiteljima traju danima, a proslave idu od onih u bližem krugu obitelji, pa u širem krugu obitelji, pa u krugu prijatelja i njihove djece. Kada klinci krenu u jaslice ili vrtić, tada se još svim eventima dodaje i onaj u jaslicama ili vrtiću. Mame su pod stresom, biraju torte koje imaju manje šećera i od zdravijih su sastojaka, pušu se baloni... Onda dođe i drugo djece, nekima i treće, a roditelji postaju sve opušteniji.

Voditeljica Marijana Batinić, majka nedavno jednogodišnje Roze i šestogodišnje Ene, ovaj je vikend u krugu obitelji proslavila prvi rođendan svoje mlađe kćeri i podijelila s pratiteljima kako i u kojoj mjeri se opteretila pripremama, ali i kako se s godinama opustila te se ne stresira previše, a onda ih potom upitala imaju li oni slično iskustvo s proslavama dječjih rođendana.

View this post on Instagram

A post shared by Marijana Batinic (@marijanabatinic)

'Mater je krepana dočekala tvoj rođendan. U želji da sve bude savršeno, izgorile smo i ja i jedna torta. Nisam ti pronašla tu savršenu haljinicu dugih rukava za proslavu nego ćeš na kraju ići u hlačama, nisam ti stigla kupiti rođendanske svjećice, neočišćenu sam ribu preko noći ostavila van frižidera, kasnila sestru ti odvesti u školu i šećer na kraju - šećer u prahu je završio na podu', počela je Marijana priču o pripremama za Rozin rođendan.

View this post on Instagram

A post shared by Marijana Batinic (@marijanabatinic)

'Na kraju je baš sve bilo savršeno spontano, prebrijana mama se okrenula bitnijim stvarima, nered smo zanemarili, na ribu zaboravili, haljinica dugih rukava nam nije ni trebala, a baka je donijela drugu tortu u kojoj su završili ovi slatki debeli prstići… Još da riješim vrećice za usisavač… Znam da nisam jedina mama koja izgori u želji da sve bude savršeno u ovakvim trenucima i to me tješi. A sad opet sve ispočetka. Jučer smo slavili u krugu obitelji, a sutra ćemo s prijateljima…', napisla je Marijana.

Na njezin su post reagirale mnoge mame i ispričale svoja iskustva o stresu koji proživljavaju pripremajući partije koji također traju po nekoliko dana. Neke su otvoreno progovorile i o bračnim 'frkama' koje nastanu u tim prilikama. 'Izgorim da sve bude savršeno iliti onako kako sam zamislila. Na muža ne računam u mojim idejama jer njemu je to sve pretjerivanje, ali pozove hrpu djece i da ne napravim hrpu slatkog, otišli bi gladni.. On je praktičar, ja perfekcionist. Ja sve unaprijed, on u zadnji tren. Njemu je bitna hrana, meni i estetika. Na rođendanima uglavnom bih ga ugrizla koliko me živcira', napisala je jedna mama.

Druga je pak mama duhovito iznijela svoje iskustvo: 'Samo ću napisati....preživjeli sinoć feštu za rođendan broj 7. Razveli se par puta prije odlaska u igraonicu, i par puta u igraonici... Sin presretan, mi pokrepali'.

Stoga, ako se bliži rođendan nekome od vaše djece, sigurno niste sami u mukama oko pripreme. No stress, dakle, i imajte na umu da je najčešće proslava ona prva dva dječja rođendana više za vas nego za djecu jer vaši jednogodišnjaci i dvogodišnjaci baš neće biti svjesni da im je rođendan niti će se nešto previše sjećati osim ako ih ne podvrgnete hipnozi.

Tekst: Sanja Matasić

Foto: Instagram