Princ Harry je potpuno srušio fantaziju o životu u kraljevskoj obitelji u intervjuu koji je dao Daxu Shepardu u njegovu podcastu ‘Armchair Expert’. Nakon što su u ožujku Meghan i Harry gostovali kod Oprah, javnost je dobila sliku o svim poteškoćama s kojima su se nosili kao pripadnici kraljevske obitelji. Sada, u podcastu Daxa Sheparda, Harry je izjavio kako je njegovo odrastanje bilo slično kao ono koje je Jim Carrey svojim likom prikazao u filmu ‘Thrumanov Show’.

Harry je objasnio kako ga je Meghan potaknula i ohrabrila da krene na psihoterapiju kako bi se suočio sa svojim unutarnjim konfliktima i riješio trauma nastale u djetinjstvu, a koje su se očitovale i u ovisnosti koju je razvio i s kojom se borio u ranim dvadesetima.

No upoznavši Meghan, njegov se stav o životu i njegovu mentalnom zdravlju počeo mijenjati. Ispričao je Shepardu kako je njegova supruga vidjela koliko je u njegovu životu nakupljenog bijesa i bunta pa mu je preporučila da posjeti terapeuta.

‘Vidjela je da patim i da me neke stvari koje su izvan moje mogu dovesti do potpunog ludila, da poludim od bijesa’, rekao je Harry.

Kao rezultat psihoterapije i kao rezultat odmicanja od kraljevske obitelji te novog života s Meghan i Archiejem u Kaliforniji, Harry je mogao realno sagledati svoj odnos s roditeljima.

Nije važno jeste li odrasli u kraljevskoj obitelji ili u nekom predgrađu, kao dio srednjeg socijalnog staleža, generacijska trauma utječe na obitelji – sve dok jedna osoba, kao što je učinio princ Harry, ne prekine taj krug. Najzdraviji pristup je prekinuti toksične uzorke odgoja koji se prenose s koljena na koljeno.

View this post on Instagram

A post shared by Dax Shepard (@daxshepard)

Princ Harry ne zamjera svome ocu, nego priznaje da ga princ Charles odgajao samo onako kao što su odgajali i njega.

‘Smatram da ne trebamo ni u koga upirati prst niti ikoga okrivljavati, ali kada govorimo o odgoju i roditeljstvu, patnju koju sam ja iskusio kroz djetinjstvo, iskusio je i moj otac, i njegov otac, a netko mora prekinuti taj krug. Mnogo je patnje i boli koja se prenosi s generacije na generaciju, a mi kao roditelji trebali bismo učiniti sve što možemo da naša djeca više ne doživljavaju ono što smo mi proživljavali’, objasnio je Harry.

Tekst: Sanja Matasić

Foto: Instagram