Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Brak vam se raspada nakon dolaska bebe? Kako poraditi na partnerskom odnosu

Iako ste oboje čekali taj dan kada će se vaša beba roditi, možda baš i niste bili spremni na sve promjene koje dolaze s prinovom. Odjednom vam se čini kako se sve okrenulo naopačke, a komunikacija i odnos s partnerom postali su ...

 mladi par s bebom

Nakon što postanete novopečeni roditelji, mnoge se stvari mijenjaju u maloj obitelji. Osim što u fokus oba roditelja dolazi treća osoba, koja treba stopostotnu brigu i pažnju, majka, koja je tek rodila, još je izložena hormonskim promjenama i promjenama raspoloženja.

Naravno, jedan od uzroka udaljavanja partnera je i smanjeni libido kod žena kojima treba i do nekoliko mjeseci da se oporave od trudnoće i poroda. Stoga, mnoge se mame pitaju kako održati kvalitetan odnos s partnerom nakon proširenja obitelji.

I, doista, dolazak prinove ne mora imati za posljedicu udaljavanje partnera. Pogotovo ako roditeljsku ulogu doživite kao zajedničku misiju, a budite svjesni da mala beba oboma donosi mnogo radosti i lijepih trenutaka. Na kraju dana, možete se zajedno smijati barem tome kako ste umorni kao nikad u životu.

Ako vam se brak promijenio nakon dolaska bebe, evo 6 praktičnih i lako primjenjivih savjeta! I u tome niste jedini. Ne samo što imate dodatan stress u životu nego manje spavate, a slobodno vrijeme, zajedničko ili odvojeno, više ne postoji.

Da se vaš život iz temelja promijenio i da se više nikad neće vratiti na staro – je činjenica. Također, postoji nmogućnost da jednostavno niste bili spremni za razdoblje roditeljstva, odnosno sve promjene stigle su vam kao iznenađenje.

‘Ljudi više vremena provedu uređujući dječju sobu i kupujući stvari za prinovu negoli ulažući u partnerski odnos’, rekla je bračna savjetnica Joyce Marter za Washington Post.

Možda trenutno imate trzavica u braku, ali to je samo faza u vašem odnosu. Postoje sitnice koje možete učiniti, a uzimaju samo malo dodatnog truda koji bi mogao donijeti velike rezultate.

  1. Ravnomjerno podijelite kućanske poslove i brigu o bebi. Tko se budi? Tko priprema večeru? Zajedno napišite plan i dogovorite se kako ni jedno od roditelja ne bi osjećalo preopterećenost.
  2. Naučite se učinkovitoj komunikaciji. Inače, na lošoj komunikaciji padaju mnogi brakovi i odnosi pa je od presudne važnosti da budete potpuno iskreni jedno prema drugome. Koristite ‘ja’ formu u iznošenju problema i emocija kako partner ne bi osjećao krivnju u razgovoru s vama.
  3. Pobrinite se da oboje dovoljno spavate. Tijekom prve godine djetetova života manjak sna je uobičajena pojava kod roditelja. Dogovorite se da spavate na smjene. Ako se, zbog dojenja majka mora buditi noću, neka tata na sebe preuzme vrijeme kada je beba budna i traži interakciju kako bi se mama mogla naspavati.
  4. Planirajte večer samo za sebe. Izađite, prošećite, dogovorite bake, dede, bejbisitericu i ostavite dijete na nekoliko sati te se posvetite jedno drugome.
  5. Neka svaki partner ima vrijeme samo za sebe. Osigurajte si to vrijeme barem jednom tjedno, makar na nekoliko sati, radite ono što volite – čitajte, družite se sa svojim prijateljicama ili prijateljima, šetajte, odite na pilates… štogod vas veseli.
  6. Imajte zajednički cilj. To može biti nešto jednostavno kao zajedničko planinarenje ili planiranje nekog obiteljskog putovanja u budućnosti.

‘Ne pretjerujem kada kažem da smo suprug i ja postavljanjem zajedničkog cilja doista spasili svoj brak’, napisala je jedna mama svoje iskustvo. ‘Krenuli smo sa 45 minuta zajedničkog vježbanja, vratili smo svoja večernja druženja, naučili smo svoga sina rutini spavanja, i na tim smo ciljevima zajednički radili.’

Tekst: Sanja Matasić

Foto: Shutterstock

Najnovije