Jedna osoba na 20 000 ljudi u svijetu rođena je s genetskim poremećajem koji se zove albinizam i samo zbog toga podatka, pomislili biste da bi osviještenost javnosti vezano uz ovaj poremećaj dosad već trebala biti poprilično visoka, pogotovo s obzirom na današnju dostupnost informacija.

No još je uvijek stigma na albino ljudima, posebno na mjestima gdje svojim izgledom iskaču od većine, na primjer u Africi ili Aziji. U Kini se, primjerice, na albinizam gleda kao na prokletstvo, socijalni i financijski teret pa mnoga djeca rođena kao albino nikad ne dožive obiteljsko prihvaćanje i ljubav.

Djevojčica Xueli doživjela je takvu sudbinu. Ostavljena je ispred sirotišta u dojenačkoj dobi, prije 16 godina, jer je izgledala drukčije i za nju nije bilo budućnosti.

Na sreću, kada je navršila 3 godine, posvojila ju je nizozemska obitelj te je odselila u Nizozemsku.

View this post on Instagram

A post shared by Xueli (@xueli_a)

Njezina jedinstvenost dovela ju je u vrh modne industrije već kada je imala 11 godina pa je dobila priliku osvještavati javnost o različitosti i ljepoti koju ima svaka osoba.

View this post on Instagram

A post shared by Xueli (@xueli_a)

Do sada je snimala modne editorijale za Vogue te je radila s napoznatijim svjetskim fotografima i vodećim brandovima u modnoj industriji.

Tekst: Sanja Matasić

Foto: Instagram