Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tjelovježba je poželjna i za 'onih dana u mjesecu' pa izgovor 'vježbat ću od ponedjeljka' pada u vodu

Tjelesna aktivnost dovest će vas do brojnih benefita, a jedan od njih je ublažavanje ili nestanak simptoma PMS-a. Vježbati je k tome poželjno i onda kada imate mjesečnicu

Mnoge fizički neaktivne žene najlakše će naći opravdanje za neaktivnost. Previše radim, letim sa sastanka u vrtiću na onaj u školi, moram u kupnju, jer za vikend imamo vjenčanje, krizmu, rođendan... moram reorganizirati ormare, peglati, a valjalo bi i nešto skuhati... vježbat ću od ponedjeljka! I onda u ponedjeljak shvatim da me ubija PMS ili sam baš tada prokrvarila i eto još jednog razloga za odgađanje vježbanja.

Tako to otprilike izgleda u stvarnosti, naravno uz brojne druge razloge koje nismo naveli, da na kraju ovaj tekst ne bi bio predugačak...

Ipak, trebale bi znati da jedan od navedenih razloga i nije dobro opravdanje za nevježbanje. Naime, svaka tjelovježba je jako dobra i poželjna pa tako i ona tijekom mjesečnice. Stoga odbacite razlog 'dobila sam' kad ne želite vježbati. Osim toga, tjelesnom aktivnošću definitivno ćete utjecati na to da simptomi PMS-a budu blaži. Doduše, mnogi su tu još faktori u igri da ih više uopće ne biste imale, kao primjerice hormonalna ravnoteža, koja je za žene iznimno važna. No to je neka sasvim druga tema. U ovoj ćemo vam pak pisati o tome koji su to treninzi sasvim prihvatlji za vrijeme mjesečnice.

Svaka vježba bolja je od sjedenja, no najbolji je lagani kardio trening tijekom kojeg se otpušta najviše endorfina, odgovornog za dobro raspoloženje. Endorfin olakšava i bol te pomaže osloboditi prostaglandin, kemikaliju koja se stvara tijekom mjesečnice (a katkad i kad se ozlijedite), koja može uzrokovati upale, kontrakcije mišića, bol i vrućicu. Više endorfina znači manje boli. Također, progesteron i estrogen najniži su upravo tijekom menstruacije, a to znači da vaše tijelo može lakše razgraditi ugljikohidrate i glikogen nego kad su ti hormoni (osobito estrogen) stalno na visokoj razini, kao sredinom ciklusa.

Također, ako vam je cilj ublažiti simptome, tjedan dana prije očekivane mjesečnice vježbe snage zamijenite trakom za trčanje. Aerobni kapacitet i simptomi PMS-a u izravnoj su vezi, pokazuju istraživanja. Što je aerobni kapacitet veći, to su simptomi PMS-a manji, što nije bio slučaj s anaerobnim treningom, tj. onim s opterećenjem.

Redovita tjelovježba može smanjiti obilna krvarenja. Kad vodimo aktivni život, a uz to se i pravilno hranimo, rezultat je manje loših masnoća u organizmu. Kad se smanjuju masnoće, smanjuje se i estrogen, a poznato je da je visoka razina estrogena (koji je najviši netom prije početka menstruacije) odgovorna za niz tegoba, od lošeg raspoloženja i nadutosti do pojačanog apetita. Dakle, mnoge studije povezuju dobru kondiciju s manjim simptomima PMS-a. Trening tri puta tjedno, ublažit će glavobolju, umor i bolove u grudima. Nadalje, oslobađanje vode znojem tijekom vježbanja djelomično će vas osloboditi i nadutosti, još jedne česte pojave.

Znanstvenici su otkrili i to da je najveća mogućnost od ozljeda tijekom plodnih dana ili neposredno prije njih, kada folikul jajnika počinje sazrijevati. To se uglavnom događa od 9. do 14. dana ciklusa (uz pretpostavku da ciklus traje 28 dana), dakle nakon što menstruacija prođe. Drugim riječima, želite li smanjiti rizik od ozljeda, vježbat ćete baš onih dana u mjesecu. Istraživači su dokazali i to da neuromuskularni trening (onaj kojim se unapređuje kontrola pokreta i tijekom kojeg se neprestano mora uspostavljati ravnoteža) taj rizik dodatno smanjuje.

Tekst: Dunja Ladić
Foto: Shutterstock 

Najnovije

Najpopularnije