Tjedan ususret Uskrsu vrijeme je za posljednje pripreme za taj najveći kršćanski blagdan. Osim osmišljavanja jelovnika koji će se naći na našem stolu, tu su i dekoracije kojima u svoj dom unosimo dašak bladgana. To je ujedno i dio kojemu se najviše vesele najmlađi članovi obitelji, a radost je veća ako i njih uključimo u proces kupnje ili još bolje, izrade vlastitih ukrasa. Bojenje pisanica najmanje je što možete raditi sa svojom djecom, a sve dodatno čega se prihvatite vašim će blagdanima dati onu posebnu čar. Jer, nema boljeg i ljepšeg od onoga napravljenog kod kuće, posebice ako su svoj doprinos dali i najmanji članovi obitelji. 

Influencerica Iva Šutić baš sve što radi, radi i zbog svog trogodišnjeg sina Lenona, koji se jako veseli maminim rukotvorinama, posebice onima u čijoj je izradi sudjelovao i sam. Sve u čemu joj njezin mezimac može pomoći, rado mu prepusti i uključi ga, stoga nimalo ne sumnjamo da će jednom kad poraste biti pravi kreativac, poput svoje mame. 

Ako je pratite na njezinu profilu na Instagramu, onda ste vjerojatno već vidjeli njezine brojne blagdanske inspirativne uratke. Neke su samo njezinih ruku djelo, a u nekima je svoj obol dao i Lenon. 

Premda se već 'opravdala' da ove godine i nije tako puno napravila, kao što to i inače radi prije blagdana, mi se baš i ne bismo složili s time. Jer nakon samo jednog pogleda na njezine posljednje objave, shvatit ćete da je i to njezino 'malo' i više no dovoljno za pravi blagdanski ugođaj. Vjerujemo da ćete odmah dobiti volju da i sami prionite poslu, a možda vas njezini ukrasi i inspiriraju na neka vaša, unikatna djela. 

Tako je i Ivu pogled na jedan prošlogodišnji izlog, inspirirao da ususret ovom Uskrsu napravi kaširane koke. 

"Prošle godine u jednom sam izlogu ugledala slične koke i znala sam da ću ih probat napraviti ove godine, iako sam bila užasno skeptična i mislila sam da mi kaširanje neće uspjeti. Međutim, to je toliko jednostavno. U hobi dućanu uzela sam stiropor kugle, bojala sam se da će mi puknuti balon ako radim samo s njim, ali u konačnici sam odlučila isprobati i verziju s balonom. Nema uopće potrebe za stiropor kuglama (samo nemojte prenapuhati balon da ne pukne). Nekako spojite međusobno tijelo i glavu koke i ne brinite za urednost, jer poanta ovoga i jest ta rustikalnost. U posudici pomiješajte ljepilo s vodom, ja sam pola-pola. Navodno pali i sama voda. Postoje i neki recepti za domaće ljepilo, al' nije mi se dalo eksperimentirati. Postoje i ljepila za kaširanje, ali kako nisam našla, u hobi dućanu su mi dali drvofix. I super je! Natrgajte ubrus na trakice, nemojte škarama da nisu uredni prijelazi, ovi neuredni se bolje stope pri spajanju, možete i novine i papir za umotavanje. Postavljajte ubruse na balon i kistom mažite razrijeđeno ljepilom da sve bude mokro i ljigavo. Pustite da se osuši preko noći i kada je u potpunosti suho, obojite akrilnim bojama po želji. Naknadno sam kaširala i krila - na običan papir nanijela sam ubruse i cijeli postupak je isti kao i za kugle. Kasnije sam ih zalijepila vrućim ljepilom na koku, kao i ove crvene detalje. I to je to, 20-ak minuta posla u dva navrata i imate svoje originalne ukrase", govori Iva. 

View this post on Instagram

A post shared by Iva Š. (@iwaiva)

Osim koka, Iva se prihvatila i ukrašavanja jaja! 

"Jako me mamilo da isprobam ovu tehniku akrilnih boja i sode bikarbone na jajima, ali jako me mamilo i da stavim zlatne listiće. A opet, mora mi pasati i uz koke. Pa eto, 3 u 1. Meni su divna, kaj vi kažete?", napisala je u objavi svojih novih ukrasa te objasnila da jaja koja konzumiraju ionako nikad ne bojaju umjetnim bojama te da akrilne koristiti samo u ukrasne svrhe. 

View this post on Instagram

A post shared by Iva Š. (@iwaiva)

Iva ne bi bila Iva da se nije dosjetila i super dekoracija za svog Lenona i njegove prijatelje. Naime, napravila je ukrase u koje je stavila čokoladna jaja, koja su tako od običnih postala baš posebna slatka iznenađenja. Svojim je pratiteljima otkrila i kako ih je izradila.

"Evo jedne fora idejice za klince, čokoladna jaja u novom ruhu koja ćemo podijeliti malim prijateljima. Na drugoj slici je špranca po kojoj sam rezala zeku, odaberite karton i jaja po želji, trebate još samo vruće ljepilo da zeko zagrli jaja i marker da nacrate zeki lice".

View this post on Instagram

A post shared by Iva Š. (@iwaiva)

Osim svih tih oku ugodnih detalja koje ovih dana krase Ivin dom, cijelu je priču zaokružila i predivnim (vjerujemo i preukusnim) zalogajima. Prije nekoliko dana ponovila je svoj recept za kruh u obliku ovčice, koja će se definitivno naći i na njihovom ovogodišnjem blagdanskom stolu, a za razliku od prošlogodišnjih čokoladnih jaja na oko, ovaj je put napravila keksiće u obliku jaja. Pa pogledajte, a onda i u njezinim objavama pronađite detaljne upute, ukoliko biste i sami željeli napraviti isto ili slično!

View this post on Instagram

A post shared by Iva Š. (@iwaiva)

View this post on Instagram

A post shared by Iva Š. (@iwaiva)

S obzirom na to da je do Uskrsa ostalo još nekoliko radnih dana, uvjereni smo da ovo nije sve što je Iva pripremila. Stoga jedva čekamo vidjeti što li je to još pripremila. 

Tekst: J. S. Č. 
Foto: @iwaiva