Najljepši dio priprema za Uskrs definitivno je bojenje pisanica. Tim više ako su u taj proces uključena i vaša djeca! Radost koju im donosi ukrašavanje jaja doista je njeprocjenjiva. Stoga se već ovih dana bacite na oslikavanje umjetnih jaja.

Možete nabaviti ona od stiropora ili pak ispuhati prava jaja te dati djeci da ih urede. Akrilne boje idealne su za tu priču, a s njima i vi i vaša djca možete dati mašti na volju. Hoće li biti šarena ili pak jednobojna pa posuta šljokicama, šećerom ili nečim trećim, na vama je. Jer u konačnici, ljepota finalnog proizvoda u koji su trud uložile i ručice vaših mališana, neupitna je. 

pisanice.jpeg
Shutterstock 

Prirodne namirnice za svaku boju

I dok je u tom procesu sasvim svejedno čime ćete ukrašavati jaja, kad je riječ o onim kuhanima koje ćete posvetiti, a zatim i pojesti na sam Uskrs, neka od prirodnih varijanti definitivno je najbolja i svakako poželjna. 

Jaja možete bojati sljedećim prirodnim namirnicima! I neka vam i u ovim koracima pomognu djeca. 

  • Crvena do narančasta- kuhajte jaja u olupinama luka, što više olupina imate to će boja biti intenzivnija i crvenija.
  • Roza do crvena - kuhajte jaja s narezanim komadićima cikle ili s crvenim bobičastim voćem
  • Ljubičasta do plava – kuhajte jaja s ljubičastim kupuspm narezanim na trakice u kombinaciji s čajem od hibiskusa.
  • Zelena – kuhajte jaja u špinatu i svježoj koprivi.
  • Plava – kuhajte jaja u borovnicama, ljubičastom kupusu ili soku od crnog grožda
  • Žuta – kuhajte jaja s narančinom koricom, mrkvom, kurkumom

Kako jaja izbijeliti octom?

Za što bolji uspjeh i što ljepše pisance, najbolje bi bilo prije ih izbijeliti. Za to će vam trebati voda i ocat u istom omjeru i to količina koja je potrebna da u loncu prekriju sva jaja. Stavite ih kuhati, a nakon što voda i ocat uzavru, počet će se stvarati pjena. Tada ćete smanjiti vatru te žlicom skidati pjenu. Ostavite jaja da kuhaju deset minuta, a zatim ih isperite hladnom vodom i pod mlazom ih nježno brišite spužvicom ili krpom da bi postala poptpuno bijela. Kad kažemo nježno, doista to i mislimo, s obzirom na to da se kuhanjem jaja u octu i vodi stanjuje njihova ljuska te može punknuti prilikom brisanja. Ovako pripremljena jaja nije potrebno kuhati s gore spomenitim namirnicama, već ih samo natopiti u istima uz dodatak octa.