Noćas po našem vremenu, na američkoj televizijskoj mreži CBS emitiran je intervju koji je slavna Oprah Winfrey napravila s odbjeglim kraljevskim parom - Meghan Markle i princem Harryjem.

Na samom početku Meghan sjedi sama s Oprah, koja odmah jasno daje do znanja gledateljima da će sve teme biti dopuštene. Rasisam, rascjepi i razilaženje od kraljevske obitelji samo su neke od glavnih tema o kojima su razgovarali. Prvih sat vremena samo ona i Meghan, a onda im se pridružio Harry.

Jedno od pitanja koje se provlačilo po medijima bilo je i ono o sukobu između Meghan i Kate. Naime, pisalo se da je Meghan rasplakala Kate Middleton na probi svog vjenčanja. Sada je pak bivša glumica kazala da je istina upravo suprotna. Oprah je potaknula glasine da je Meghan natjerala Kate u plač tijekom probe za djeveruše, a izvješća nakon vjenčanja sugerirala su kako su Meghanini zahtjevi rasplakali vojvotkinju od Cambridgea. 'Dogodilo se obrnuto', tvrdi Meghan. 'Kate mi se ispričala, donijela mi cvijeće i konačno preuzela odgovornost za to. Zanimljivo je da je palača sve to željela zataškati', komentirala je Meghan i kasnija novinska izvješća koja su iskrivila incident opisala kao 'prekretnicu'.Nadalje, Meghan je otkrila da se sve počelo pogoršavati nakon njihova vjenčanja. Oprahi je otkrila da su u trenutku kad je objavljeno da je trudna Buckinghamskom palačom vođeni zabrinuti razgovori o tome koliko će tamna biti koža njezina sina. 'U trenucima dok sam bila trudna sa svojim prvim djetetom slušala sam priče kao što su: 'Njemu neće biti dana zaštita', ili 'Njemu neće biti dodijeljena titula', priznala je Meghan s tugom.

'Sve je postalo gore otkako sam se udala', priča Meghan i nastavlja da je Palača voljela 'lagati' kako bi zaštitila ostale članove kraljevske obitelji, umjesto da se opravdava pred javnosti, a pogotovo kad je ona bila u pitanju.

'Tek kada smo se vjenčali sve se počelo stvarno pogoršavati. Shvatila sam da ne samo da nisam zaštićena, već da su spremni lagati da bi zaštitili ostale članove obitelji', kaže vojvotkinja od Sussexa. 'Ali nisu bili spremni reći istinu da bi zaštitili mene i mog supruga', dodaje iako priznaje da je kraljicu uvijek doživljavala kao baku.

Meghan opisuje da je u jednom trenutku za vrijeme njezina boravka u naizgled skladnom obiteljskom domu u Frogmore Cottageu u Velikoj Britaniji dosegla prijelomnu točku, iako je trebala pucati od sreće zbog braka s princom i iščekivanja prinove.

'Nisam više željela biti živa', priznala je.

Sat vremena Meghan i Oprah vodile su razgovor same, a onda im se pridružio Harry. Tada je otkrio i da će njih dvoje početkom ljetadobiti djevojčicu!

Princ Harry priznaje da mu se njegov otac, princ Charles, prestao javljati na telefon. 'Imao sam tri razgovora s bakom te dva s ocem prije nego što mi je prestao uzvraćati pozive. A onda je zadnji put rekao: 'Možete li sve ovo sastaviti u pisanom obliku?', kaže Harry.

Oprah ga je upitala zašto se to dogodilo. 'Ovo nikoga ne iznenađuje. Stvarno je tužno što se to sada dogodilo. Uzeo sam stvari u svoje ruke. Moram to učiniti za svoje mentalno zdravlje, suprugu i Archija. Budući da se ovdje radi o nedostatku podrške kako kraljevske obitelji, tako i britanskih medija, odluka o odlasku bila je neizbježna', odgovara princ.

Princ otkriva da je njegov odnos s ocem, princom Charlesom, još uvijek ozbiljno narušen. 'Osjećam se stvarno razočarano', kaže Harry, 'jer je i on sam prošao nešto slično', dodajući kako mu je Archie ipak unuk.

Harry govori da će uvijek voljeti svog oca, ali 'dogodilo se puno toga što ga je povrijedilo'. Pritom je spomenuo kako mu je obitelj uskratila apanažu, prihod koji kraljevska obitelj dobiva od poreznih obveznika za svoje uzdržavanje.

Oprah pita Harryja kako bi njegova majka reagirala na sve što se dogodilo protekle godine, a on odgovara kako bi 'bila ljutita zbog svega što je ispalo, ali i vrlo tužna'.

Prijelomna točka nakon koje više ništa nije bilo isto, ističe Harry, bio je njihov povratak s turneje Australijom. 'Rekli su da je Megan dobro odradila posao, što me je podsjetilo na prošlost', kaže. Oprah ga pita kako to misli? Želi li reći da su članovi kraljevske obitelji bili ljubomorni na Meghan na isti način kao što su, prema Netflixovoj seriji 'Kruna', bili zavidni princezi Diani zbog njezine popularnosti među građanima.

Harry odgovara šturo, kaže kako su Meghan i on zajedno pogledali dijelove 'Krune', zapravo potvrđuje tvrdnju koju je Oprah postavila u pitanju.

Upitan o svom odnosu sa starijim bratom, princom Williamom, Harry je rekao: 'Volim Williama u svakom pogledu, on je moj brat, zajedno smo prošli pakao, imamo zajedničko iskustvo, ali bili smo na različitim stranama'. Oprah inzistira da Harry otkrije sadržaj razgovora na koji se Meghan ranije pozivala u intervjuu o Archiejevoj boji kože. 'To nikada neću podijeliti. U to je vrijeme bilo neugodno i bio sam pomalo šokiran', odgovara Harry.

Govori da mu 'nije bilo ugodno' čuti to pitanje te ne želi otkriti tko je govorio takve rasističke stvari, ali je ipak rekao da se to dogodilo 'odmah na početku' veze s Meghan. Otkriva da su članovi njegove obitelji predložili da se Meghan 'nastavi baviti glumom jer nije bilo dovoljno novca da se i nju još financira'.

'I prije nego što smo se vjenčali bilo je očitih znakova da će ovo biti jako teško', zaključuje.

Oprah pita princa žali li za ičim. 'Ne... Vrlo sam ponosan na nas. I jako sam ponosan na svoju ženu. Sigurno je na svijet donijela Archieja u vrijeme koje je bilo baš okrutno, tako zlobno'. Opisuje kako je Meghan znala ponekad plakati dok je dojila njihovog sina u vrijeme dok su živjeli u Velikoj Britaniji.

Vojvotkinja na isto pitanje odgovara kako joj je jedino žao što je povjerovala kad su joj rekli da će biti zaštićena. 'Mi zapravo nismo samo preživjeli, već i napredujemo', kaže Meghan nazivajući to čudom. Tvrdi kako je dolazak u Ameriku 'na neki način samo početak za nas'.

Na samom kraju, Oprah pita vojvotkinju ima li njena priča s princem doista sretan završetak. 'Veći od bilo koje bajke koju ste ikad pročitali', sretno odgovara bivša glumica.

Tekst: Story.hr
Foto: Profimedia