Za Valentinovo darujte djeci slikovnice i knjige! Datum rezerviran za sve zaljubljene, 14. veljače, ujedno je i Međunarodni dan darivanja knjiga. Pokrenula ga je dječja spisateljica Amy Broadmoore 2012. godine, kako bi kod djece i odraslih potaknula ljubav prema čitanju i darivanju slikovnica.

Čitanje slikovnica neprocjenjivo je vrijedno za razvoj djeteta. O tome svjedoči citat genijalnog Alberta Einsteina koji je rekao: „Ako želite da vaša djeca budu inteligentna, čitajte im bajke. Ako želite da budu inteligentnija, čitajte im još bajki”. Čitanje utječe i na emocionalni i socijalni razvoj djeteta, na razumijevanje vlastitih i tuđih osjećaja te oblikovanje životnih stavova.

U zajedničkom duhu Valentinova i Međunarodnog dana darivanja knjiga, Školska knjiga poklanja tri nova izdanja za djecu: Palčica budi ljubav prema najljepšim klasičnim bajkama svih vremena, Sunce za doručak slavi ljubav prema prirodi i biljkama, a Jedrenjak na kraju ulice potiče na zaljubljivanje u suvremenu hrvatsku književnost za djecu.

Palčica – kraljica bajki

Uz Andersenove bajke odrastaju posljednjih stoljeće i pol naraštaji čitatelja diljem svijeta, a Palčici se vraćaju i u odraslim godinama, baš kao i hrvatski književnik Ludwig Bauer (prevoditelj s danskoga) i slikarica Marsela Hajdinjak, koja je dirljivu priču ispripovjedila čarobnim i raskošnim ilustracijama koje oduzimaju dah. Prekrasna i nježna, Palčica je izrasla iz zrna ječma i silne želje jedne nepoznate žene. Sićušnoj je djevojci bajkoviti svijet priredio razna iznenađenja, nedaće i izazove. Bila je zarobljena među žabama, zgrabio ju je hrušt i udomila poljska mišica. Na tom putu pronašla je brojne saveznike – ribe, leptira i predivnu pticu, a svojom je upornošću dokazala da je srčanost daleko vrjednija od fizičke veličine.
Palcica
Mockup Flat lay composition with smartphone, book, notepad on background. Desktop with copy space

Sunce za doručak – slavlje biljaka iz cijelog svijeta

Zahvaljujući prekrasnim ilustracijama Philipa Giordana zaljubit ćete se (ako već niste) u nevjerojatni svijet biljaka bez kojih ne bismo mogli zamisliti svakidašnji život. Inspirativan priručnik Michaela Hollanda, ekološkog stručnjaka i izvanrednog poznavatelja biljnog svijeta, sadržava mnoge važne i neobične informacije te 12 zanimljivih pokusa s biljkama koje mladi vrtlari mogu izvoditi pod nadzorom odraslih. Kako proizvesti struju uz pomoć krumpira, otisnuti list i uzgojiti korov na pravome mjestu (u boci) te napraviti biljni labirint, reciklirani vrt ili vrećoboće od graha, saznat ćete unutar Uradi sam aktivnosti ponuđenih u knjizi. Otkrijte kakvu ulogu ima požar u klijanju biljaka u Australiji i Africi, koje su biljke zabranjene u javnom prijevozu u Aziji, gdje se nalazi najstarija kuća sagrađena od biljnog materijala, kako se ponašaju biljke kradljivice i biljke daviteljice, kako putuju sjemenke…
Sunce za doručak
Zabavan i edukativan priručnik Sunce za doručak oduševit će djecu i roditelje koji vole otkrivati tajne biljaka i kreativno provoditi slobodno vrijeme.

Jedrenjak na kraju ulice U dječjoj mašti i u noći punog mjeseca sve je moguće! Uvjerite se sami u ovoj čudesnoj slikovnici nagrađivanih hrvatskih autorica: spisateljice Tamare Bakran i ilustratorice Vendi Vernić.

Inja se vraćala kući kroz drvored u zabačenoj četvrti svojega grada. Puhao je vjetar i otimao

joj kišobran iz ruke. Oblaci puni kiše teško su visjeli iznad njezine glave. Podigla je ruku

i dohvatila jedan oblak natopljen poput spužve. Odnijet će ga kući i iscijediti na žedne sobne biljke.

Djevojčica Inja pokazat će vam kako razvedriti tmuran, kišni dan. Samo jedan pisak s broda na kraju njezine ulice i kapetan Marko Polo prenut će je i povesti u čudesan svijet! Jedrenjak na kraju ulice, miris dalekih istočnih začina, osjećaj topla i meka krzna kineskog tigra pod prstima dok jure daleko u noć…
Jedrenjak na kraju ulice
Blank white book, journal, wedding guestbook, notebook mockup. Object for design and branding. Peony and wooden texture, top view.

Što trebate napraviti da vaše dijete dobije knjigu na dar? Na Instagramu!

1.Zapratite naš profil na Instagramu Roditelji.hr

2. Zapratite profil Školske knjige na Instagramu

3. Tagirajte dvoje prijatelja!

4. Odgovorite na pitanje: Zašto je knjiga najbolji dar za vaše dijete?

5. I, naravno, napišite koju biste knjigu željeli za svoje dijete!

Na Facebooku! 1. Zapratite naš profil na Facebooku

2. Zapratite profil Školske knjige

3. Tagirajte dvoje prijatelja!

4. Odgovorite na pitanje: Zašto je knjiga najbolji dar za vaše dijete?

5. I, naravno, napišite koju biste knjigu željeli za svoje dijete!

Darivanje počinje danas, 12. veljače, u 12.00 sati i traje do ponedjeljka 15. veljače do 12.00, kada ćemo objaviti sretne dobitnike!

Tekst: Jelena Mandić-Mušćet

Foto: Školska knjiga