Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Slatko, uz Marka Tolju se čini da je tata biti lako!

Razveselila nas je maštovita igra pjevača Marka Tolje sa svojim sinom Marom, pa smo je morali podijeliti s vama... 'Slatko, lako je biti tata!', bio je jedan od komentara Markovih pratitelja. No je li to baš tako?

Snijeg, koji nas je nakratko razveselio u Zagrebu, potaknuo je pjevača Marka Tolju da opet postane dijete. Iako snijega nije bilo dovoljno za sanjkanje, Tolja se dosjetio snježnog tuširanja u koje je uključio svoga sinčića Maru. S Marom u naručju stao je ispod krošnje drveta, povukao jednu granu i - tuširanje snijegom je počelo. U snježnom tuširanju uživali su i tata i sin, a vjerojatno i poneki slučajni prolaznik.

View this post on Instagram

A post shared by Marko Tolja (@marko.tolja)

Na Instagramu je Marko komentirao igru: 'Tuširanjeeee!', a pratitelji su bili oduševljeni. Neki od komentara bili su: 'Slatki ste', 'Super ste dečki', 'Slatko, tata je biti lako'

Marko je jedan od očeva koji se voli igrati i držiti sa svojim sinom, vidimo to po njegovim objavama na društvenim mrežama. Bravo, Marko!

Kad se priča o roditeljstvu, nažalost, većinom se misli o majčinstvu i otac se često ostavlja u drugom planu. No danas su očevi sve aktivnije figure u odgoju djece pa možemo reći da je mišljenje da žene pružaju više nježnosti i brige te se instinktivno bolje snalaze u roditeljskoj potpuno neopravdano. Baš zbog toga, očevi imaju puno veće zahtjeve pred sobom kojima moraju udovoljiti da bi se osjećali dobro u svojoj ulozi.

Otac više nije samo zaštitnik, onaj koji zarađuje i brine o obitelji, nego je preuzeo dio obaveza za koje je nekad tradicionalno bila zadužena majka. Uloga oca jako je važna za zdrav djetetov psihorazvoj, posebno od druge godine života.  Zašto? Stručnjaci tvrde da u toj dobi dijete traži potvrdu sebe kao osobe u ocu.

Naravno, preduvjet tome je da se dijete osjeća dovoljno sigurno da se potpuno može izraziti pred ocem, da može pokazati svoje osjećaje, izgovoriti svoje želje, i da se pritom ne osjeća odbačeno. Tek kada otac zrcali djetetu da ga vidi i priznaje, dijete može izgraditi pozitivnu unutarnju sliku o sebi.

Današnji očevi su u velikoj mjeri uključeni u odgoj svoje djece, prisutni su u rađaonici, kupaju i presvlače dijete, uzimaju porodiljni dopust, a u kasnijoj djetetovoj dobi rješavaju zadaće, kuhaju…

Ponukani ovom društvenom promjenom, koja je krenula negdje sredinom 90-ih godina prošlog stoljeća, kada su majke jednako počele ulagati u svoju karijeru kao i očevi, mnogi su psiholozi posvetili svoja istraživanja ulozi oca u razvoju djeteta. Primjerice Psihologinja A. Clark-Stewart svojim je istraživanjima dokazala da su intelektualne vještine veće u djece čiji su očevi bili uključeni u igre s njima od najranijih dana. Također, psihoanalitičar Lacan smatrao je da uloga oca iznimno utječe na razvoj govora djeteta.

Svaki roditelj je shvatio da je biti roditelj najteži posao na svijetu i da ne postoje priručnici koji bi pomogli u odgovorima na pitanja kako odgojiti i usmjeriti svoje dijete, kako poboljšati svoje roditeljske kompetencije? No samo preispitivanje i rad na sebi, obraćanje pozornosti na djetetove potrebe, znak je da idete u dobrom smjeru.

Tekst: S. M.

Foto: Instagram

Najnovije

Najpopularnije