"Jednim travanjskim buđenjem i okretanjem rođendanskog sata, zaokrenule su se i moje 'novogodišnje' ideje u glavi. Odjednom su počeli rasti brkovi, žutile se oči, bojile dlake, oštrile se uši i bijelio osmijeh. Nastala je - Mala Mica, dizajnerica. Čim je otvorila oči, šapice su joj se pružile prema naprijed, a trbuščić po dužini razvukao ispod cijelog tijela. Otresla je svoj dlakavi, prugasti kombinezon i duboko udahnula. Tanak i vijugav rep zavinuo se ravno prema stropu, dok je ispod brade mrmljala svoj prvi frnjauuuu. Znatiželjno je krenula u istraživanje našeg zajedničkog stvaralačkog svijeta." Tako o svojoj junakinji, maci Mici, govori product dizajnerica Marija Gradečak. Priča je to u kojoj je ova kreativka tematski spojila svoja interesna područja i vještine: dizajn i pisanje, nastojeći oba područja približiti najmlađima.

Mala Mica, dizajnerica autorski je prvijenac Marije Gradečak, koja maštoviti svijet dizajna interijera u ovoj priči donosi u rimi, stihovima i razigranim ilustracijama, uz koje se sjajno zabavlja, ali u uči.

Mala Mica glavna je junakinja ove priče, štosna dama istančana brka za ljepotu i sklad, koja spretno bira ono najbolje od parketa i tapeta, keramike… sve do kuhinjskoga seta te s čitateljima rado dijeli svoje znanje iz dizajnerskoga svijeta. Uz svoje svakodnevne navike, komunikacije s klijentima, proizvođačima i izvođačima, aktivnom djelovanju u dizajnu i organizaciji provođenja projekta uređenja interijera, Mica na edukativan način prenosi pozitivnu sliku o komunikaciji i važnosti svih sudionika u kreativnom procesu uređenja jednoga stana. Ovaj svojevrsni dizajnerski priručnik, koji je objavljen u izdanju Profila, vrvi razigranim uzorcima i stihovima u koje su utkani brojni pojmovi vezani uz dizajn interijera o kojima djeca mogu više doznati u prigodnom rječniku na kraju slikovnice te se okušati u vlastitom dizajniranju na primjeru tlocrta jednoga stana.

A kako se jedna dizajnerica našla u svijetu izdavaštva? U izdavaštvo je, priča nam Marija, zakoračila prije nekoliko godina, sudjelovajući u izdavanju dvije skupne zbirke poezije. Do tada je njezina poezija u prozi bila u funkciji osobnog dnevnika i potrebe da bilježi trenutke koji su potaknuli neku njezinu emocionalnu reakciju. Nakon uobličenja u knjižne korice i pozitivnih reakcija, shvatila je da i dalje želi istraživati i pronalaziti se i u drugim žanrovima. S obzirom da je kroz pojedine dizajnerske projekte osjetila iskreno dječje oduševljenje njezinim realizacijama, djeci se dlučila i direktno obratiti - slikovnicom. Maca kao glavni lik bila je logičan izbor.

"Oduvijek sam voljela mačke! Tijekom djetinjstva ljubav mekanih čupavica pronalazila sam u susjedinim mačkama, a kasnije i u svojoj tigrastoj ljubimici. Bila sam razigrano dijete koje je svoje adrenalinske i likovne avanture razvijalo u prirodi i uz bojice i papir. Svoje sam pjesme bilježila još prije no što sam naučila pisati - presnimavajući sestrine audiokasete. Najveća nadahnuća kreativnog izražavanja imala sam baš za vrijeme rješavanja domaćih zadaća. I dalje su mi crtanje i pisanje svakodnevica pa se čini da sam se oblikovala u nešto odraslije, ali opet veliko dijete", kaže ova kreativka koja tu važnu vještinu za život - kreativnost - želi prenijeti na djecu.

"Smatram da je svaki pojedinac kreativan zato što se kreativnost odnosi na stvaranje novih ideja, rješavanja problematika i sl., a nadarenost je ono što nas ističe u pojedinoj djelatnosti. Sva djeca su nadarena i kreativna, samo je pitanje trenutka aktivacije, motivacije te otkrivanja tih sposobnosti i interesa. Upravo radi tih divnih različitosti, intrigantno mi je bilo osmisliti i dizajnerske radionice na kojima mogu sudjelovati sva djeca podjednako. Radionice započinju čitanjem priče Mala Mica, dizajnerica, gledanjem ilustracija i razgovorom o dizajnu koji je prekrasno iskustvo jer iznose svoja zapažanja i prostorno razumijevanje. Izradila sam kreativni pribor za crtanje s različitim uzorcima koji se precrtavaju na tkaninu, papir ili druge površine. To im omogućava da nesvjesno vježbaju svoje motoričke sposobnosti u preciznosti precrtavanjem, konturiranjem oblika i bojanjem unutar površina. Zadacima nastaju slike prostora, interijera te dekorativni elementi te oni nesvjesno postaju “pravi dizajneri”. Tim iskustvima otvaramo nove mogućnosti slobodnog razvoja i da na temelju njihovog iskustva s radionica, krenu u novi istraživački razvoj drugih materijala, tehnika i primjene", kaže Marija i najavljuje da na tome neće stati. U planu je svakako nastavak Micinih pustolovina, jer ona je osim kreativke, baš kao i njezina autorica, i velika zaljubljenica u prirodu i paraglajding, kao i izrada interaktivnog dječjeg namještaja.

Tekst: D. P.
Forografije: press