Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dan Brown otkrio kako njegova 'Divlja simfonija' povezuje obitelji

Upravo je Zagreb bio grad u kojem je svjetski poznati autor Dan Brown održao svjetsku premijeru nove slikovnice 'Divlja simfonija' i glazbe koju je za nu skladao

Kada se u ožujku 2019. slavni autor 'Da Vincijeva koda' pojavio u Zagrebu, razlozi njegova posjeta, baš kao u nekom njegovom romanu, ostali su obavijeni velom tajne, a čak ni mjesto na kojemu je toga ožujka proveo najviše vremena – tonski studio, nije otkrivalo dovoljno. Sada je, međutim, sve jasno. Autor niza bestselera New York Timesa, "jedna od 100 najutjecajnijih osoba u svijetu" prema časopisima Time i Forbes, sredinom ožujka 2019. u Zagrebu je snimao glazbu koju je skladao za svoju najnoviju knjigu, slikovnicu 'Divlja simfonija'. Upravo je zato glavni grad Hrvatske dobio čast biti mjestom u kojem je Dan Brown održao svjetsku premijeru, čime je dospio na sam vrh listopadskog književnog i kulturnog programa, a za premijeru se čulo i u cijelom svijetu.


Stoga je ovaj događaj bila prava poslastica i za ljubitelje književnosti i za obožavatelje klasične glazbe. Za autora koji je napisao niz bestselera prema kojima je snimljen i uspješni serijal filmova s Tomom Hanksom u glavnoj ulozi, ovo je bio novi izazov. Glazbom se počeo baviti od malih nogu pod utjecajem svoje majke glazbenice, a ljubav prema zagonetkama prenio mu je otac koji je svakog božićnog jutra ispod bora za malenoga Dana pripremio niz zagonetki koje su ga vodile do skrivenih poklona. Tako je Dan Brown prvu skladbu napisao sa svega petnaest godina (koju su slušatelji imali priliku čuti u zagrebačkom HNK-u 9. listopada), a nakon studentskih dana izdao je i malo zapaženi pop-album, nakon čega se okrenuo pisanju trilera. I to i više nego uspješno.

'Divlja simfonija' objavljena je 1. rujna istovremeno na 33 jezika, no svjetska je premijera održana tek sada i to u Zagrebu. U subotu, 10. listopada, hrvatski izdavač Dana Browna V.B.Z. organizirao je razgovor s autorom i prvo svjetsko predstavljanje 'Divlje simfonije' u dvorani kina Kaptol Boutique Cinema.

'Divlja simfonija' već je i sama po sebi "iznenađenje" – jer nije riječ o romanu, već o dječjoj slikovnici, ali iznenađenje je još i veće jer u tom izdanju – zapravo interaktivnoj, multimedijskoj i bogato ilustriranoj knjizi za djecu stihove pjesama i ilustracije prate originalne Brownove skladbe.

Brown je istaknuo kako je pišući 'Divlju simfoniju' imao na umu djecu koja će je čitati i slušati te u njoj uživati, kao što je i on kao dijete uživao u poeziji dr. Seussa i Ogdena Nasha. Brown je 'Divlju simfoniju testirao pred svojim nećacima i djecom svojih prijatelja. Glavna ideja koja stoji iza ove prekrasne slikovnice jest potaknuti djecu da više čitaju i povezati obitelji koje zajedno mogu uživati u predivnim ilustracijama, zabavnim pjesmicama, intrigantnim zagonetkama i maštovitoj glazbi.

Autor je spomenuo i kako je preko svojeg prijatelja i producenta Boba Lorda i Parma Recordingsa došao na ideju da glazbu snimi u Zagrebu u suradnji sa Zagrebačkom filharmonijom pod ravnanjem Mirka Bocha i Zagrebačkim festivalskim orkestrom, te koliko je uživao glazbu snimati upravo u Zagrebu.

Brown se osvrnuo i na izazove prevođenja poezije na druge jezike, posebno poezije za djecu, ali je i pohvalio hrvatsko izdanje 'Divlje simfonije' u izdanju V.B.Z.-a koje je majstorski preveo pjesnik Damir Šodan.

Na kraju predstavljanja otkrio je i da piše novi roman koji će ugledati svjetlo dana krajem 2021. godini, na radost svih njegovih obožavatelja.

Dan Brown otkrio kako njegova 'Divlja simfonija' povezuje obitelji
Izvor: Youtube

Fotografije: Press

Najnovije

Najpopularnije