Povodom obilježavanja Međunarodnog dana dječje knjige Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu poziva građane da se upoznaju s djelima dječje književnosti u sklopu zbirke Knjiga za djecu na portalu Digitalne zbirke NSK. Uz stare slikovnice iz fonda NSK, zbirka sadrži i digitalizirane inačice najpoznatijih djela hrvatskih pisaca dječje književnosti objavljene u sklopu Međunarodne dječje digitalne knjižnice (International Children`s Digital Library – ICDL).

Projekt uspostave prve svjetske dječje digitalne knjižnice 2002. godine pokrenula je američka Kongresna knjižnica (Library of Congress) pozvavši nacionalne knjižnice diljem svijeta na suradnju u njezinoj izgradnji. Uz Priče iz davnine Ivane Brlić Mažuranić, zasigurno najpoznatije i najveće djelo hrvatske dječje književnosti, na portalu Međunarodne dječje digitalne knjižnice zajedno s više od 4600 digitaliziranih naslova za djecu na 59 jezika trenutačno su dostupna 34 hrvatska naslova.  

Međunarodni dan dječje knjige obilježava se od 1967. godine 2. travnja, na obljetnicu rođenja Hansa Christiana Andersena, u organizaciji Međunarodnog vijeća za knjige za mlade (International Board on Books for Young People – IBBY). Slovenija je pokrovitelj ovogodišnjeg programa obilježavanja, koji se održava na temu Glad za riječima.

Tekst: PR
Fotografija: Profimedia