Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od ponedjeljka se zatvaraju škole i vrtići

Očekuje se rast broja oboljelih u idućim danima, pa treba poduzeti sve da se zaustavi širenje virusa

 tužna djevojčica drži medvjediča s maskom protiv koronavirusa

"Od ponedjeljka nema nastave na razdoblje od dva tjedna i u osnovnim i srednjim školama te fakultetima", kazao je premijer Plenković nakon sastanka s Nacionalnim stožerom civilne zaštite i ministrima u vezi situacije s koronavirusom. 

Kazao je da će se primijeniti model po kojemu će učenici od 1. do 4. razreda osnovne škole pratiti nastavu putem posebnih emisija na HRT-u i Sportske televizije, a za više razrede organizirat će se online nastava.

Nastavnici će i dalje dolaziti u školu, a ako je potrebno, mogu doći i djeca o kojoj nema tko brinuti, ali nastava se obustavlja na dva tjedna. Isti režim je za vrtiće i fakultete, s time da je rečeno kako će se u vrtićima organizirati dežurstva.

Predstavljajući mjere iznijete na sastanku Stožera civilne zaštite u srijedu u Vladi, ministar Beroš naveo je da je preporuka do daljnjega odgoditi sve skupove i organizirana okupljanja na kojima sudjeluje više od 100 ljudi. Predlaže se također održavanje sportskih natjecanja bez gledatelja, prenosi Hina. Po zadnjim podacima, u Hrvatskoj je jutros do 6 sati ukupno testirana 431 osoba, od kojih je 19 pozitivno, a postotak oboljelih u odnosu na broj testiranih je 4,41 posto.

"Mi smo srećom opremili škole, svaki nastavnik ima prijenosno računalo, a učenici 5. i 7. razreda imaju svoje tablete. Oni koji nemaju dobit će iz škole. Za niže razrede nastava će se organizirati preko HRT3", rekla je ministrica Divjak koja iz Bruxellesa predsjedavala video-konferencijom ministara obrazovanja zemlja članica EU-a.

"Poslali smo upute svim školama i sada je vrijeme da stavimo sve glave skupa i vidimo kako najbolje odgovoriti na izazov epidemije koronavirusa. Apeliram na sve ravnatelje i učitelje da pročitaju uputu i da se pripreme. Cilj je se to sada provede u Istarskoj županiji, a pripremne radnje moraju ići u svim školama", istaknula je ministrica za Hinu.

Još ranije, iz Ministarstva znanosti i obrazovanja pojasnili su kako će izgledati online nastava u Hrvatskoj.

"Ministarstvo znanosti i obrazovanja upućuje škole na pripremne aktivnosti vezane uz organizaciju nastave na daljinu uz pomoć informacijske tehnologije kako bi u slučaju eventualne promjene sigurnosne situacije učenicima i nastavnicima osigurali učenje i poučavanje na daljinu. Za organizaciju eventualne nastave na daljinu potrebno je napraviti određene tehničke pripreme. U tom procesu svi imaju određene uloge i trebaju ih odgovorno obavljati", poručuju iz Ministarstva.

Prioritet je, ističe Ministarstvo u smjernicama, osigurati protočnost točnih i cjelovitih informacija i to između MZO-a i ravnatelja škola, između ravnatelja škola i odgojno-obrazovnih djelatnika i između škole i učenika te roditelja.

Ravnatelje škola upućuje se da se na Loomenu, CARNET-ovu sustavu za online učenje, uključe u virtualnu učionicu za ravnatelje te prate obavijesti u posebnoj učionici za ravnatelje.  Isto tako ravnatelji moraju organizirati "virtualne zbornice" u koje svojim AAI identitetima mogu pristupiti svi nastavnici, učitelji i stručni suradnici škole.

Prema podacima Ministarstva, u posljednja dva mjeseca svoje korisničke podatke (AAI identitet) koristilo je 95 posto učenika i 90 posto odgojno-obrazovnih djelatnika.

Razrednici u predmetnoj nastavi i srednjoj školi, ili osobe koje za to ovlasti ravnatelj, moraju organizirati "virtualni razred" u koji su uključeni svi učenici i predmetni nastavnici tog razreda, a kojemu se pristupa s AAI identitetom po uputama CARNET-a i MZO-a koje se nalaze na stranicama: https://www.carnet.hr/udaljenoucenje/ i https://skolazazivot.hr/e-ucenje/.

Kada se uspostave "virtualna zbornica" i "virtualni razredi" u predmetnoj nastavi u osnovnim i srednjim školama, škola na svojim mrežnim stranicama objavljuje popis linkova na pojedine virtualne razrede.

Sve navedene aktivnosti, ističu iz MZO, trebaju se provesti najkasnije do ponedjeljka, 16. ožujka do 12 sati.

Učenicima 5. i 7. razreda škola treba dati na raspolaganje za rad od kuće tablete koje je nabavilo Ministarstvo. Isto tako, škola bi trebala procijeniti koji su učenici 6. i 8. razreda slabijega socijalno-ekonomskog statusa, odnosno nemaju kod kuće osiguran uređaj ili pristup internetu te im, bude li potrebno izvođenje nastave na daljinu, škola može podijeliti na korištenje tablete koji su školi dostavljeni za korištenje u razrednoj nastavi.

Ministarstvo napominje da su srednje škole koje su upisale učenike čije obitelji su korisnici zajamčene minimalne naknade od Ministarstva dobile sredstva za nabavu tableta za učenike slabijega socijalno-ekonomskog statusa, odnosno za koje škola procijeni da nemaju kod kuće osigurano računalo ili pristup internetu.

Najnovije