Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Povodom desetog rođendana uživajte u bogatom programu događanja u MSU-u!

Muzej suvremene umjetnosti u subotu, 14. prosinca 2019. obilježava jubilarnu, desetu godišnjicu useljenja u novu zgradu te ujedno i 65. godina od osnutka. Tom prigodom Muzej na taj dan ima cjelodnevni besplatni ulaz i brojne programe ...

Koncept ovogodišnjeg rođendanskog programa pod naslovom „Deset za deset“ producenta Branka Kostelnika i kustoskog tima MSU temelji se na prezentaciji i produkciji deset žanrova koji su bili zastupljeni u programima Muzeja suvremene umjetnosti u novoj zgradi, a to su: izložbe (likovnost), kazalište, glazba, ples, performans, film, radionice, izdavaštvo, sport te humanitarna djelatnost. Tim pristupom u konceptu stavlja se naglasak ne samo na multimedijsko poslanje Muzeja suvremene umjetnosti nego istodobno podsjetiti publiku na najuspješnije predstavnike svih tih žanrova i medija, autore koji djeluju na domaćoj i svjetskoj umjetničkoj sceni, a svoju su uspješnu suradnju i partnerstvo s Muzejom realizirali u proteklom desetljeću nastupajući ili izlažući u MSU-u.

Stoga, od ukupno 17 programa koje poklanjamo posjetiteljima za svoj jubilarni rođendan, četiri su stručna vodstva po izložbama; „Kolekcija za budućnost / Akvizicije 2009. – 2019.“, izložbi kojom predstavljamo izbor umjetnina koje su prikupljene donacijama i otkupima u posljednjih deset godina, te po izložbi „Obećavam ti čudo“ hrvatsko-francuskog umjetnika Davora Vrankića koji slovi kao „crtačka zvijezda“. Usto, na rođendan Muzeja otvaramo veliku izložbu „Konstrukcije“ koja daje prvi retrospektivni pregled stvaralaštva Zlatka Kopljara, međunarodno priznatog multimedijskog umjetnika.

Filmski dio programa donosi premijeru filma „Voštana figura“ i razgovor s umjetnicom Vesnom Mačković i redateljicom Lidijom Špegar te izbor od četiri filmska i video rada nagrađena na izložbi „HT nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost“ autora Damira Očka, Igora Grubića, Jagode Kaloper i Dalibora Martinisa, dok će program performansa uključivati umjetnike Damira Bartola Indoša, Tanju Vrvilo i Lanu Deban.

U dijelu programa posvećenom izdavačkoj djelatnosti predstavitvljeni će biti kratki filmovi i knjižica o umjetničkim radovima iz fundusa „Iz drugog kuta - MSU hitovi: izbor Kluba mladih MSU-a“, dok će „Izložba u koricama“ u prostoru Otvorene galerije posjetiteljima pružiti priliku da vide izbor iz mnogobrojnih kataloga izložbi Muzeja suvremene umjetnosti od 2009. do danas.

Kossack Spam Maps 2010.

Eurokaz će u koprodukciji s Queer Zagrebom izvesti kazališnu predstavu „Posljednji dani čovječanstva“ u režiji Branka Brezovca, a plesnom izvedbom „jogging godard, removie“ TRAFIK će predstaviti muzej kao specifičan prostor u kojem se izlagačka djelatnost MSU-a proširuje u stvaran prostor djelovanja kroz prostor igre/izvedbe kontekstualizirane u vremenu i prostoru u kojem živimo.

Bit će tu još i radionica koju organiziramo u suradnji sa Drvodjelskom školom iz Zagreba na temu 10 godine zgrade MSU-a i nadolazećih blagdana, a u sklopu inicijative da ukažemo na važnost humanitarne djelatnosti, posjetitelji će gotovo cijeli dan u Muzeju imati priliku da saznaju više i uključe se u aktivnosti Udruge SOS Dječje selo Hrvatska.

Glazbeni program donosi već tradicionalni koncert dječjeg zbora Zagrebački anđeli i nastup Oridano Gipsy benda, a bogati multimedijski program bit će zaokružen sportom - jednim neobičnim turnirom u malom nogometu u suradnji s Dinamo futsalom, a u kojem će sudjelovati ekipe umjetnika, kritičara i muzealaca.

Osim četiri već spomenute izložbe, publika će također imati priliku besplatno razgledati još i „Visceral Kooks“, izložbu lajpciškog slikara srednje generacije Olivera Kossacka te izložbu Igora Grubića „Tragovi nestajanja (u tri čina)“ kojom je umjetnik predstavljao Hrvatsku na ovogodišnjem Venecijanskom bijenalu, najznačajnijoj svjetskoj smotri vizualnih umjetnosti.

Da podsjetimo, Muzej suvremene umjetnosti je do preseljenja u novu zgradu djelovao na Gornjem gradu u prostoru palače Kulmer na Katarinskom trgu 2 i u Habdelićevoj ulici 2, dok su zbirke Muzeja bile pohranjene na nekoliko mjesta u gradu. U prosincu 2009. godine otvorena je u Novom Zagrebu nova zgrada, prema projektu Igora Franića. S oko 15.000 četvornih metara, MSU je najveći muzejski objekt u Hrvatskoj i jedan je od rijetkih namjenski sagrađenih muzeja u Zagrebu. K tome je jedini muzej u Hrvatskoj koji sakuplja i izlaže isključivo radove suvremenih umjetnika.

U deset godina djelovanja na novoj lokaciji, MSU je postao jedan od simbola Novog Zagreba, prepoznatljivo mjesto stvaranja, okupljanja i druženja svih generacija u kojem se svakodnevno odvijaju različiti programi, od kazališnih i plesnih performansa, filmskih projekcija, susreta s umjetnicima, kritičarima i kustosima preko dječjih rođendaonica, stručnih vodstava, koncerata do

edukativnih i kreativnih radionica za djecu, roditelje, umirovljenike i osobe s invaliditetom. Od otvorenja 11. 12. 2009. Muzej suvremene umjetnosti posjetilo je više od milijun ljudi. Hvala vam!

Program događanja pogledajte na poveznici.

Tekst i foto: Muzej suvremene umjetnosti

Najnovije

Najpopularnije