Znate li što je zajedničko državi, kotaču, vašoj omiljenoj pjesmi i računalu? Sve ih je netko izmaštao prije no što su nastali! Mašta je vjerojatno najvažnija sposobnost ljudskog roda: zahvaljujući njoj rješavamo probleme, osmišljavamo izume i stvaramo umjetnička djela.

Iako maštu najčešće povezujemo s umjetnošću, činjenica je da bez nje ne bi bilo ni inovacija ni društvenih koncepata ni bilo kakvog civilizacijskog napretka. Mašta je, tvrde znanstvenici, ono što je ljude učinilo ljudima.

Upravo je zato kod djece nužno poticati razvoj mašte od najranije dobi, a najveći saveznik  roditelja i odgajatelja u tom procesu nisu brojne tehnološke platforme i nepregledne količine već gotovog sadržaja kojima su djeca danas izložena, već - dosada. Naime, najviše i najbolje maštamo kad nam je barem malo dosadno.

Predstava “Zamisli” bavi se maštom i kreativnošću, istražuje mehanizme maštanja, pokazuje djeci razne načine na koje mogu maštati i ohrabruje ih da misle svojom glavom, da se usude biti drugačiji. Za maštanje nam nije potrebno baš ništa, samo malo vremena. Ponekad je dovoljno samo nekoliko minuta da se svijet okrene naglavačke! Što više maštaš, to ti bolje ide. Ili kao što ekipa predstave poručuje - “Mašta je jedina supermoć dostupna SVIMA!”

zamisli-masta-je-jedina-supermoc-dostupna-svima

Namijenjena obiteljskoj publici, predstava “Zamisli” otkrit će najmlađima kako sat vremena može trajati kao vječnost, ali i proći u trenu, te kako uz malu pomoć mašte mogu postati sve što žele, čak i superheroji na putu do Marsa!

Predstavu koja je nastala kroz improvizacije s glumcima, autorski potpisuju redateljica Nora Krstulović i dramaturginja Nina Horvat kojima je ovo druga suradnička produkcija. U predstavi igraju Davor Kovač i Veronika Mach a ostatak autorskog tima čine skladatelj Darko Horvat, kostimografkinja Lucija Prstec Smolčec, scenografkinja Iva Milley te dizajnerica Ana Goja.

Tekst i foto: press