Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cijela se Hrvatska uključuje u pošumljavanje goranskih područja uništenih u prirodnim nepogodama

Prvotno planirana za 11. travnja akcija 'Šume su život' zbog lošeg vremena početkom travnja pomaknuta je na ovu subotu, 27. travnja. U pošumljavanju Šaroglina kraj Delnica sudjelovat će šesto ljudi iz cijele Hrvatske. Posadit će ...

 pošumljavanje Gorskog kotara u akciji 'Šume su život''

Građani cijele zemlje vraćaju boju Zelenom srcu Hrvatske! Poruka je to odaslana uoči akcije 'Šume su život'. Riječ je o akciji revitalizacije šumskih područja Gorskog kotara, uništenih u prirodnim nepogodama u posljednjih pet godina. U tim je nepogodama stradalo 300.000 stabala i ogoljeno je 5.000 hektara zemlje što je površina veća od one grada Rijeke.

 pošumljavanje Gorskog kotara u akciji 'Šume su život''

„Na samom početku u akciju smo željeli uključiti građane Delnica i Gorskog kotara, no ubrzo su njezinu vrijednost prepoznali građani diljem Hrvatske. Trenutačno dolaze iz čak 27 gradova među kojima su Varaždin, Zagreb, Sisak, Pula i Split. Uključivanjem u projekt ne samo da će sudjelovati u obnovi šuma, nego će doprinijeti i očuvanju okoliša te učiti o klimatskim promjenama, održivom načinu života i suživotu s prirodom. Iako je namijenjena svim generacijama, akcija ima posebnu vrijednost za najmlađe. Zahvaljujući datumu koji pada tijekom školskih praznika, nadamo se što većem odazivu školaraca“, kazao je organizator akcije Saša Kajfeš, direktor tvrtke Croatian Way.

Zamjenik župana Primorsko-goranske županije Petar Mamula istaknuo je kako briga za šume ne poznaje granice te kako će se ovime sudionici akcije pridružiti svima koji se diljem svijeta brinu za šume i njihove ekološke sustave: „Nadam se da će ovo biti prvi korak u revitalizaciji šuma Gorskog kotara uništenih prirodnim nepogodama. Naime, šume nisu samo vrijedan resurs naše Županije, nego i iznimno važan čimbenik u očuvanju zdravog ekološkog sustava, biološke raznolikosti, zraka i vode.“

Zanimljivu edukaciju o važnosti šuma, namijenjenu najmlađima, vodit će stručne osobe Uprave šuma podružnice Delnice Hrvatskih šuma. „Na pošumljavanju radimo kontinuirano, no ovo je prva velika akcija u kojoj će nam pomagati građani. Zasadit će osam tisuća sadnica jele i dvije tisuće sadnica smreke. Posebno smo ponosni na činjenicu da je sjeme skupljeno u Gorskom kotaru te da su sadnice uzgojene u rasadnicima Hrvatskih šuma“, rekla je Ivana Pečnik Kastner, voditeljica Uprave šuma podružnice Delnice Hrvatskih šuma.

 pošumljavanje Gorskog kotara u akciji 'Šume su život''

Uz smreke i jele zasadit će se i voćkarice

„Dvjesto voćkarica pomoći će oporavku ekološkog sustava. Naime, one služe očuvanju životinjskih vrsta, posebno ptica. Naša Županija najbogatija je biološkom raznolikošću u Hrvatskoj i moramo ju očuvati“, istaknula je Sonja Šišić, ravnateljica Javne ustanove Priroda. Efekti akcije vidjet će se brzo, a trajati mogu koliko i stabla – stotinama godina.

Okupljanje sudionika akcije bit će u subotu, 27. travnja između 8 i 9 sati u središtu Delnica nakon čega se ide do šumskog predjela Šaroglin. Akciju podupiru Primorsko-goranska županija, Francusko veleposlanstvo u Republici Hrvatskoj, Grad Delnice, Hrvatske šume, Javna ustanova Priroda, Hrvatska gospodarska komora,

Obrtnička komora Gorskog kotara, Hrvatska turistička zajednica, Hrvatska gorska služba spašavanja, Lokalna razvojna agencija PINS, Nacionalni park Risnjak, Turistička zajednica Grada Delnice, Javna vatrogasna postrojba Delnice, pilana Gec GP, Heineken, Karlovačka pivovara, Dechatlon, Vrtni centar Viškovo, Aestus, Erste bank, pekarnice Fortuna i Mipeks, Mineral promet, ekološka kmetija Krneža, Planinarski dom Hajdova hiža, trgovine Kroatis i Valentin, Talan-bus, Mesnica Jerbić, Lions International, Mladen Bolf, Milan Majerović Stilinović i Goran Vukelić.

Tekst i foto: press

Najnovije

Najpopularnije