Četvrto izdanje svjetske inicijative Global Children's Designathona ili dječjeg Designathona održat će se u subotu, 3. studenog 2018. Tijekom ovog vrlo posebnog dana, preko tisuću djece u 30 gradova diljem svijeta od Melbourna do Bogote preko Amsterdama i Johannesburga će istovremeno sudjelovati u dizajniranju kreativnih rješenja vezanih uz uništavanje šuma, a što je vezano uz 15. UN-ov cilj Globalnog održivog razvoja: Život za kopnu. U Zagrebu će se ovaj zanimljivi događaj održati u prostorijama HUB385, Petračićeva 6; od 10 h do 17 h.

Djeca će započeti dan istraživanjem tematike deforestacije ili krčenja šuma i povlačenjem paralele u kontekstu zagađenja zraka, ugrožavanja biljnih i životinjskih vrsti i gubitkom staništa. Nadalje, fokusirat će se na razradu i skiciranje ideja i potom graditi prototipe svojih ideja pomoću pištolja za lijepljenje, mini-motora, micro:bitova, LED lampica, senzora i recikliranih materijala. Djeca će putem internetske veze biti u kontaktu s timovima u drugim zemljama diljem svijeta, a na kraju dana će prezentirati svoje izume stručnjacima, roditeljima i javnosti. Cijeli proces slijedi korake Designathon metode, jedinstvene metode edukacije budućnosti koja djecu diljem svijeta uči koristiti svoju kreativnost i nove tehnologije pri dizajniranju budućnosti. Metoda kombinira Design Thinking i Maker Education principe za koje možemo konstatirati da svojom popularnošću rastu kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj.
global-childrens-designathon-i-ove-godine-u-zagrebu

Pomoću ove inicijative djeca će imati priliku nadograditi svoje kreativno i kritičko promišljanje, komunikacijske vještine, suradnju, digitalnu pismenost… i na taj način biti spremniji za oblikovanje budućnosti.

Djeca u cijelom svijetu zabrinuta su za društvo i budućnost planete. Njihove inovativne ideje oko stvarnih problema su vrijedne i fukusiraju se na budućnost. Ponekad toliko inovativne i vrijedne da ih kompanije prihvaćaju i razvijaju u proizvode ili usluge, kao što je nedavno slučaj u Nizozemskoj.

Međunarodna komora mladih Hrvatske (www.jci-croatia.com) u suradnji s lokalnim Designathon Works Zagreb timom je zaslužna što će i zagrebački mališani imati priliku sudjelovati na ovako zanimljivoj inicijativi.

global-childrens-designathon-i-ove-godine-u-zagrebu

Global Children's Designathon globalno podržavaju institucije i kompanije: Grad Amsterdam, Patagonia, Bugaboo, Talud, Yoxi, Chocolonely Foundation, Conservation International, WWF, PWC, World Largest Lesson i Expo Live, a u Zagrebu organizacija ovog eventa ne bi bila moguća bez podrške partnera: Veleposlanstvo Kraljevine Nizozemske, Feria-projekt, IBM Hrvatska, HUB385, Zvona catering, Cedevita, JCI Zagreb.

Prijave su otvorene za djecu od 7 do 12 godinado 25. listopada, a više informacija o samom događaju i načinu prijave mogu se pronaći na Facebook eventu

Tekst i foto: press