Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ne propustite rujansko izdanje National Geographica Hrvatska!

Novi broj National Geographica otkriva sve o utvrdama koje okružuju grad Šibenik, a koje zahvaljujući projektima obnove i novoj tehnologiji, udahnjuju život

Jedinstvena šibenska morska utvrda svetog Nikole, kopnena tvrđava svetog Mihovila, tvrđava svetog Ivana te tvrđava Barone dio su višestoljentog povijesnog i kulturnog identiteta grada.

Šibensku morsku tvrđavu, zajedno s drugim renesansnim utvrdama od Italije do Hrvatske i Crne Gore, UNESCO je prošle godine uvrstio na popis mjesta svjetske baštine u Europi.

„Takvih utvrda nema puno. Postoje neke u Venecijanskom zaljevu koje su po prilici jednake veličine, ali prava posebnost te tvrđave najviše se vidi u činjenici kako je sačuvana gotovo u izvornom obliku “, objasnio je Joško Ćuzela, šibenski povjesničar umjetnosti. 

Danas, šibenska javna ustanova Tvrđava kulture, producira program i upravlja turističkim posjetima sa zadatkom održivog upravljanja, gospodarskog i turističkog razvoja Šibenika te kompletne skrbi o fortifikacijskoj spomeničkoj baštini.

Znanstvenici nisu sigurni koliko još ima dugorepih kljunorožaca u šumama svijeta. Jesti li znali da je upravo ova vrsta kljunorošca  u svim zemljama zaštićena nacionalnim zakonima ali to i dalje ne spriječava prodaju ukrašenih kaciga na tržnicama?

Paul Salopek vodi vas preko središnjoazijske visoravni. Naporno, ali inspirativno putovanje koje otkriva Afganistan u miru, ali i podsjeća na tenzije, jedinstven je pothvat u novijoj povijesti.

Jeste li osigurali svoje izdanje National Geographic Hrvatska? Potražite novi broj na svim kioscima od 10. rujna!

Tekst: promo

Foto (otvorna): Stipe Surać

Najnovije

Najpopularnije