Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Debela već deset godina u Maloj sceni i poziva vas na svečanu rođendansku izvedbu

Mala scena vas poziva na rođendansku izvedbu koja će se održati u subotu (10. veljače) s početkom u 17 sati, u Maloj sceni! Nakon predstave družit ćete se uz tortu i autorski tim!

U današnje se vrijeme, u doba kada vladaju tehnologija, ekrani i internet, rijetko koje kazalište može dičiti dugovječnim životom predstave. Predstava Debela izvedena je preko 400 puta, igra cijelo jedno desetljeće! Osim što bez dlake na jeziku progovara o problemima tinejdžera o kojima se često šuti, oduševljava djecu i mlade svojim britkim i inteligentnim smislom za humor.

Da Debela ne zastarijeva, već živi s novim generacijama, dokazuje i činjenica kako je istoimeni roman Silvije Šesto uvršten na top listu najčitanijih hrvatskih knjiga za mlade. Krase ga i brojna vrijedna priznanja kao i nagrada Ivana Brlić Mažuranić, a nalazi se i na Časnoj Listi IBBY kao predstavnik Hrvatske u društvu stotinu najljepših knjiga za djecu i mlade svijeta. Naslov je na popisu lektire za osmi razred, a predstava zaslužuje biti i na popisu obaveznih izlazaka na kojima ćete uživati u kazalištu.

Kad smo prije deset godina pripremale predstavu o pametnoj djevojčici Ladi, nas tri „mame“ Silvija Šesto, Vitomira Lončar i ja nismo ni u snu mogle pretpostaviti da će ona do svoje desete godine dospjeti tako daleko i da će stvarati nove i nove prijatelje u publici svih uzrasta. Htjele smo, zajedno s ostalom „rodbinom“, a očito i uspjele, da ona sa svojom ekipom kroz glazbeni žanr te izuzetno duhovit, ali i ironičan tekst ukaže na sve ozbiljnije probleme iz života tinejdžera. Naša draga Debela je tako i pomogla mnogima da preko njezine priče shvate koliko je važno usprotiviti se konzumerističkom načinu života i nametnutim standardima ljepote s naslovnica časopisa. A usto i koliko problemi u prehrani mogu biti pogubni po život i utjecati na cijelu obitelj. Drago mi je da je brojna publika koja ju je vidjela i čula, a ponajviše ona tinejdžerska, u njoj prepoznala mnoge svoje probleme te da ih predstava zabavlja, ali i potiče na razmišljanje. Ponosne smo na našu Ladu i na to kako se dobro nosi s „teškim“ nadimkom koji joj tako dobro stoji. Neka joj je sretan rođendan, vidimo se i na dvadesetom!, zaključila je redateljica Snježana Banović kojoj je ovo bila prva u nizu uspješnih suradnji s Malom scenom.

Prilikom održavanja praizvedbe (veljača 2008.), nitko nije slutio kako će upravo Debela obilježiti cijelo desetljeće Male scene za mladu publiku. Iako se u posljednjih 10 godina izmijenilo 15 glumaca koji su ostavili trag u predstavi, od prvog dana pa do danas Zlatka i dalje utjelovljuje - Luka Juričić!

Sjajan autorski tim još čine i scenografkinja Dinka Jeričević, kostimografkinja Dženisa Pecotić koreografkinja Zagorka Živković, pomoćnik producentice Marko Sušac, fotografkinja Irena Sinković, producentica Vitomira Lončar, dok su prvu glumačku postavu činili - Ana Begić (nagrađena za najbolje glumačko ostvarenje za žensku ulogu) Iva Mihalić, Igor Kovač i Luka Juričić. S godinama su se pridružili Lana Gojak, Lukrecija Tudor (tri Lade!), Maja Katić, Anja Matković, Filip Lozić, Marko Hergešić, Petar Atanasoski, Ivan Grčić, Paško Vukasović, Kruno Bakota i Davor Kovač. Ovom prilikom zahvaljujemo svim glumcima koji su učinili našu Debelu tako popularnom predstavom!

Tekst i foto: press

Najnovije

Najpopularnije