Sva pozornost u trudnoći usmjerena je na ženu i “drugo stanje” njezina duha i tijela, pa je njezin partner nepravedno zanemaren, iako i on to novo stanje itekako proživljava. Buduće roditeljstvo i u muškarcima izaziva brojne psihičke promjene. Od njih se očekuje da preuzmu dio tereta, očekuje se veliko razumijevanje i tolerantnost prema ženi, a istodobno i njih izjedaju strahovi i razmišljanja o onome što ih očekuje. Neki se od njih tijekom trudnoće ponašajuvrlo brižno i pažljiviji su nego inače, žele zadiviti partnericu svojom pažnjom. Neki se prave da se ništa ne događa, da je sve uobičajeno, a ima i onih preplašenih koji izbjegavaju sve teme o trudnoći i obvezama koje donosi. Svi zajedno, međutim, proživljavaju “drugo stanje”.

Većina muškaraca teže prihvaća novonastalu situaciju na početku trudnoće jer sami ne doživljavaju fizičke promjene koje bi ih podsjećale na prisutnost djeteta. I taj stadij trudnoće osjetit će ako ih žene uključe u svoj unutrašnji svijet, govore o tome što proživljavaju. Tek s prvim pokretima bebe u trbuhu, kad osjete da u utrobi žene to dijete živi, raste i miče se, nastaju promjene u svijesti muškaraca. Za bolje povezivanje s djetetom preporučuje se zajednički odlazak liječniku te zajedničko pohađanje trudničkog tečaja. Time muškarac pruža podršku partnerici, ali i sam počinje ozbiljnije doživljavati trudnoću.

U toj novoj situaciji muškarci teže priznaju svoje strahove i nesigurnosti, pa često imaju psihosomatske probleme koji se mogu odraziti na spavanje, disanje, rad srca i krvotoka, probavu i metabolizam. Takvi problemi pogađaju svakog desetog muškarca, najčešće oko drugog tromjesečja trudnoće. U tom razdoblju mogu se javiti i pojačana anksioznost ili depresija. Sve te promjene pojačavaju se kako se trudnoća bliži kraju.

Faza kreativnosti

Pojedini budući očevi u trećem tromjesečju osjete navalu kreativnosti i imaju želju za stvaranjem, pa mogu poželjeti sami izraditi krevetić za dijete ili obojiti stan i na taj se način uključiti u bebin dolazak. Očekivanje očinstva također budi muškarčeva sjećanja na odnos s vlastitim ocem i konačno napuštanje ideje da je on nečiji sin. Takvi su osjećaji i razmišljanja jači tijekom trudnoće nego kada se dijete rodi.

tata popravlja krevet
Shutterstock 

Za razliku od žena, koje imaju urođen majčinski nagon, kod muškaraca postoji latentan instinkt brige za potomstvo, odanost i privrženost, koji se razvija u kontaktu s djetetom. Očinski je osjećaj svjestan i refleksivan i tek se iz zajedničkih trenutaka javlja ljubav. Muškarci instinktivno preuzimaju odgovornost za socijalnu brigu i zaštitu djeteta i obitelji.

Muškarci i žene u trudnoći mogu proživljavati razna stanja unutrašnje napetosti i nelagode, iščekivanja, stresa, zabrinutosti i malodušnosti, može se javiti pretjerana tjeskoba i zabrinutost zbog trenutačne životne situacije. Za takva prolazna psihička stanja osobito je pogodno samoliječenje homeopatskim sredstvima. Ovisno o jačini tegoba, mogu se uzimati samo homeopatska sredstva ili ih je moguće kombinirati s biljnim ili sintetičkim lijekovima. Homeopatija je prirodna medicinska znanost i najbolji je izbor u liječenju jer jača imunitet beba, djece i odraslih. Ona aktivira obrambeni mehanizam organizma i potiče prirodno samoizlječenje i samoobranu organizma.

Bez štetnih posljedica

Kod liječenja homeopatijom nema štetnih nuspojava ni kontraindikacija, ono ne djeluje štetno na trudnice ili dijete koje nose jer se u homeopatskim pripravcima koriste minimalne doze korisnih tvari. U homeopatiji vrijedi načelo “slično se sličnim liječi”, što znači da se određena bolest može izliječiti supstancijom koja proizvodi simptome slične onima od kojih osoba boluje. To načelo “zakona sličnosti” upotrebljava se u konvencionalnoj medicini kod cjepiva i liječenja alergijaHomeopatski pripravci nisu toksični niti imaju negativne popratne pojave jer aktivne tvari dolaze u infinitezimalnim razrjeđenjima, ne potiskuju simptome kojima tijelo želi uspostaviti prirodnu ravnotežu, nego tretiraju uzrok tegoba. Homeopatski pripravci najčešće su biljnog, životinjskog ili mineralnog podrijetla, ali mogu biti i biološki ili mikrobiološki.

Homeopatski pripravci protiv stresa

Slijedi opis nekoliko glavnih homeopatskih pripravaka koji učinkovito otklanjaju stanja anksioznosti i unutrašnje napetosti i stresa. Ali ako imate trajne, teške ili učestale fizičke tegobe, trebate svakako otići liječniku da objasni njihov uzrok. Ako osjećate jaku unutrašnju napetost, mogao bi vam pomoći iskusan homepat, koji će oblikovati tretman prilagođen vašoj konstituciji.

ARSENICUM ALBUM – Tjera vas velik unutrašnji nemir, pa se osjećate kao u bijegu. Neprestano morate biti u pokretu. Uplašeni ste i napeti, pa osjećate silan strah, iako za to nema pravog razloga. Stanje se pogoršava noću i općenito kada se smrači. Stanje je podnošljivo kada je netko uz vas.

BRYONIA – Najbolje se osjećate kada vas svi ostave na miru i kada ste sami. Brzo osjetite razdražljivost, naljutite se i razbjesnite. Neprestano ste zaokupljeni mislima o svojoj financijskoj situaciji, stanju na poslu, radnom mjestu. Pritom vam se mišići bolno stežu, a često osjećate i bolove u križima.

KALIUM CARBONICUM – Vi ste plašljiva osoba sklona malodušnosti, ali svjesna svojih obveza. Stalo vam je do toga da prikrijete svoju ranjivost. Nemoć i slabost katkad izazivaju razdražljivost i nezadovoljstvo. Budući da ste vrlo korektni, sve promatrate vrlo kritički i skloni ste pesimizmu. Za vas je tipično često i jako znojenje.

ARGENTUM NITRICUM – Sve poslovne i privatne obveze izazivaju u vama strah, a posljedica je unutrašnja napetost i grč. Imate noćne more i neosnovano predosjećate neuspjeh. Za vas je tipično da često mokrite i imate proljeve.

PHOSPHORUS – Osjećate unutrašnju napetost i vrlo ste plašljivi. Trzate se na najmanji šum. Noćna oluja može vas jako uplašiti. U takvim vam se situacijama rasplamsa mašta, pa vidite stvari koje ne postoje. Također možete imati mračne slutnje. U takvim situacijama nemojte biti sami.

ZINCUM METALLICUM – Osjećate jak tjelesni nemir, pa vam se noge stalno nehotice pokreću. Vaša nervoza odraz je unutrašnje napetosti. Iako ste tijekom dana pospani i omamljeni, noću se ne možete smiriti. Zbog nemirnih snova stalno se budite od straha.

To su neki homeopatski pripravci koji mogu pomoći kod učestalih pojavnih oblika anksioznosti, a kod ozbiljnih slučajeva i oboljenja treba potražiti profesionalnog homeopata radi uzimanja kompletne homeopatske anamneze. Kod samoliječenja preporučena potencija lijeka jest D12, a veće potencije može prepisati stručan homeopat.