Događaj koji s radošću i nervozom iščekujete mjesecima jest rođenje vaše bebe. Prema medicinskim kriterijima, porođaj bi trebao početi 40 tjedana nakon posljednje menstruacije, ali to baš i nije uvijek tako. Jer, pravo vrijeme začeća teško da se može odrediti i ono se određuje okvirno. Osim toga, kada je vrijeme da beba izađe van, u konačnici odlučuje vaše tijelo u 'dogovoru ' s bebom. Jedno je sigurno, onoga trenutka kada krenu znakovi poroda, nakon nekoliko sati (govorimo o do 24 sata), vaša bi beba trebala ugledati svijet.

Mnoge trudne mame pitaju se kako će se osjećati kad porođaj krene, koliko će trajati i kako znati je li riječ o lažnim ili pravim trudovima. Kako je svaki porod drugačiji, teško je dati odgovore na sva pitanja koja ima buduća mama. No poznavanje znakova poroda, pomoći će vam da se psihički pripremite za taj veliki događaj.

Kako se približavate terminu poroda, možda ćete početi primjećivati ​​neke suptilne tjelesne znakove da je porođaj na vidiku. Možda ćete vidjeti znakove ranog poroda nekoliko sati ili čak i nekoliko dana prije nego što počnete rađati.

Pazite na ove vrlo rane znakove poroda (također poznate kao simptomi prije porođaja), koji se mogu dogoditi od mjesec dana do samo sat vremena prije početka aktivnog poroda.

1. Spuštanje bebe

Ako prvi put postajete majka, očekujte da će se dijete spustiti u zdjelicu nekoliko tjedana prije početka poroda. Vaša beba ulazi u položaj za izlazak, i u većini slučajeva okreće se glavom prema dolje. Možda imate nagon za učestalim mokrenjem jer bebina glavica sada pritišće vaš mjehur. Dobra vijest je da imate malo više prostora za disanje budući da se mališan udaljava od  pluća.

2. Cerviks se počinje širiti

Cerviks se također priprema za porod: počinje se širiti (otvarati) u danima ili tjednima prije poroda. Na  tjednim pregledima, liječnik može mjeriti i pratiti proširenje cerviksa. No, svako je tijelo drukčije, pa se nemojte obeshrabriti ako se polako širite ili još uopće ne.

3. Grčevi i pojačana bol u leđima

Kako se trudovi približavaju, možda ćete osjetiti grčeve i bol u donjem dijelu leđa i preponama, pogotovo ako vam ovo nije prva trudnoća. Vaši mišići i zglobovi se istežu i pomiču pripremajući se za rađanje.

4. Opušteni zglobovi

Tijekom trudnoće, hormon trudnoće relaksin učinio je da vam ligamenti malo olabave (također je odgovoran za vaše moguće nespretnosti u prošlom tromjesečju). Prije nego što krenete na porod, možete primijetiti da su vam zglobovi po cijelom tijelu nešto opušteniji. To je samo način na koji priroda otvara zdjelicu kako bi vaš mali putnik mogao doći u svijet.

5. Proljev

Baš kao što se mišići maternice opuštaju u pripremi za porod, tako se opuštaju i ostali mišići u vašem tijelu – uključujući one u rektumu. A to može dovesti do pretporođajnog proljeva. Iako neugodno, potpuno je normalno. Pijte puno tekućine i zapamtite: to je dobar znak!

pakiranje za rodilište
Shutterstock 

6. Prestaje debljanje

Kako se približva kraj trudnoće, tako se i dobivanje na težini smanjuje. Neke buduće mame izgube čak i nekoliko kilograma. To je normalno i neće utjecati na porođajnu težinu vašeg djeteta. Ono i dalje raste i razvija se, ali vi padate zbog niže razine amnionske tekućine, možda čak i zbog povećane aktivnosti.

7. Umor i sindrom gniježđenja

Veliki trbuh, zajedno s pritiskom na mjehurom i druge organe, može otežati spavanje tijekom posljednjih dana i tjedana trudnoće. Zato prigrlite jastuke i drijemajte kad god možete. Osim ako se ne osjećate odmorno i puni energije. Neke mame dobiju nalet energije (također poznat kao sindrom gniježđenja) kako se bliži rođenje bebe, ne mogu odoljeti silnoj želji da očiste i organiziraju sve što im je na vidiku. I to je u redu, samo ne pretjerujte!

Mogu li imati trudove, a da to ne primijetim?

Svaki je trud, kao i svaka trudnoća, drugačiji. Za većinu žena porod će ići predvidljivim putem, čak i ako idu sporijim tempom. Učestale kontrakcije pomoći će mami da shvati da je vrijeme za bolnicu. A hoćete li prepoznati trudove kada ih osjetite? Hoće li vam te kontrakcije reći što trebate znati? Šanse su da hoće. Ali ako niste sigurni, nazovite svog liječnika i provjerite cerviks.

Imate li osjećaj da se radi o trudu, iako vam liječnik ili trijažna sestra u bolnici – kažu da vjerojatno nije? Ipak, provjerite. Bez obzira na sve, vaša će vam beba dati do znanja kada je spremna na izlazak. Stoga, pokušajte uživati u danima i tjednima mira prije nego što postanete 'profesionalni' roditelj!